DL 1000 - odgłosy przy zmianie biegów

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

nikodem

DL 1000 - odgłosy przy zmianie biegów

Post autor: nikodem »

Czy to typowa "uroda" dl - odgłos taki jak by nie wysprzęglić dobrze- nieprzyjemne zgrzyty przy zmianie biegów. ( nie chodzi o zapięcie pierwszego )

Nie wiem czy temat we właściwym dziale- jeżeli nie to sorry :)
Tapir

Post autor: Tapir »

Ja co prawda może nie mam DL'ki, a nieco inny sprzęt. Jednak dźwięki przy zmianie biegów mam koło pały.
Przy wbijaniu jedynki (sprzęgło do samego końca wciśnięte- ustawione dobrze, bo hydrauliczne) głośne hrrrr-KLONK! , przy zmianie z jedynki na dwójkę podobnie, jeno trochę ciszej.
Przez 2000 kilosów, które zrobiłem od kupna skrzynia chodzi jak chodziła, a motocykl jeździ jak jeździł- takoż uważam, że nie masz czym się przejmować :twisted:
nikodem

Post autor: nikodem »

Narazie przejechałem nim jednorazowo ok 500 km ( wczoraj ) na trasie tak się tego słyszy ale jak trzeba w mieście wachlować biegami to mnie to niepokoi i mówiąc szczerze trochę drażni ( jakby ktoś zębami zgrzytał ) :)) :?
Gixxer

Post autor: Gixxer »

Jak masz dopiero 500 km to poczekaj do pierwszego przegladu,olej zostanie wymieniony i powinno byc juz wszystko OK.
letko
BS Brother
BS Brother
Województwo: śląskie

Post autor: letko »

Ale ogólnie ujmując skrzynia biegów nie należy do wzorcowej

Te typy tak mają nie przejmuj się dbaj o dobry stan oleju i nawijaj ile się da :D
W Życiu Piękne Są Tylko Chwile !
------------------------------------------
Obecnie Kawa Z650
-------------------------------------------
V-Strom DL 650
-----------------------------
był VS 750 Intruder
-----------------------------
602 256 613
Brutus

Post autor: Brutus »

luzik Brachu!
Moja DLowa skrzynka moze nie jest tak natarczywa ale czasem zgrzytnie, czasem nie wejdzie do konca. Unikaj zmian biegow przy wyzszych obrotach, przynajmniej przy udziale sprzegla. Generalnie jak ide ostro to sprzegla nie tykam, a skrzynia jak maselko...prawie :twisted: nic nie jest idealne. DLka, szczegolnie litrowa, ma humory i za to trzeba Ja lubic!!
Pozdro :spoko:
ODPOWIEDZ