Motocykle GSF650S v GSX650F

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

GWIZDEK

Post autor: GWIZDEK »

Witam

jaka jest idea wprowadzenia na rynek tak podobnych motocykli?

jak dla mnie, różnice są tylko w detalach?
np. dzielona kanapa w bandicie.... i kształt przedniej owiewki ....

sam nie wymyśliłem skąd się wzięła różnica 6kg (wg. danych katalogowych) .....

a gdzie się podziało GSX750F?

pozdrawiam
Gwizdek
Mali

Re: Motocykle GSF650S v GSX650F

Post autor: Mali »

Dla mnie to wydaje się proste są ludzie którym podobają się plastiki ale nie czują sie zbyt mocni na typowego ściga jak np ja:) wtedy wybierają gsx 650f lub np cena, jest sporo tańszy od gsx-r a też wygląda ładnie.
Natomiast gsf 650S jest dla tych co lubią nakedy i ten rodzaj wyglądu dla motocykla. Takie jest przynajmniej moje zdanie ja wybrałbym gsx 650f
meyer2
Lajtowy Motonita
Województwo: wielkopolskie

Post autor: meyer2 »

IMHO to są dwa zupełnie inne sprzęty, chociażby pozycja kierowcy za sterami, charakterystyka silnika itp a poza tym są "biusty i biuściki", mi bardziej odpowiada gsx650f chociaż z doborem np. stelaży pod komplet kufrów będzie problem. Ja mam taki problem w moim sprzęcie; fakt, że można kupić torby do turystyki - mam takie, ale to nie to samo co kufry. Kufer jest stabilny, ma zamek, zapakujesz ile tylko kufer zmieści i nie zacznie ci się pruć szew po zapięciu zamka, jak twój ukochany plecaczek spakuje pół szafy :P (btw. bedę musiał zanieść lewą torbe do zszycia :) )
SV 1000 S '04 *** FZS600 '03 *** SV 1000 S '03 *** GSX-F 600 '98 *** GS 500 E Five Stars '97 *** J... jednoślad TS 350 '89
tel. 602-810-996

http://www.bikepics.com/members/meyer2/
GWIZDEK

Post autor: GWIZDEK »

przepraszam ale chyba się nieprecyzyjnie wyraziłem w pierwszym poście ......... chodzi mi o modele 2008

może inaczej ... podobieństwa

silnik ten sam ............... parametry te same katalogowo
rama wygląda tak samo ....... (czy kąty główki ramy są inne? .. nie wiem)
przednia owiewka .......hmmmm .... jednemu się jedna podoba ..... innemu druga :-)
gsx ma boczne owiewki ......... ale do bandziora także można jakieś dokupić (akcesoryjne)
tylne owiewka ......... identyczna
kółka takie same ..... gumki też
wysokość siedzenia ta sama ......
cena podobna

chyba w tej samej kategorii suzukowej siedzą ...... czyli naked (swoją droga naked kojarzy mi się ze sprzętem zupełnie bez owiewki przedniej) .........a te modele mają owiewkę
to są moje powierzchowne spostrzeżenia .....
chciałem wywołać jakąś dyskusję na ten temat ....... jakie są wasze przemyślenia o tegorocznych modelach gsf i gsx
może ktoś już zgłębił ten temat ........

ps.. czy to jest temat o torbach plecakach i szyciu
ps.. wiemy jak wygląda klasyczne jajko ..... :-)
Ostatnio zmieniony czw, 6 mar 2008, 22:41 przez GWIZDEK, łącznie zmieniany 2 razy.
Icek

Post autor: Icek »

A co chciałbyś się przesiąść i nie możesz się zdecydować? :angry_smile:
karus

Post autor: karus »

ja sądze że bardzo dobrze że został odświeżony image GSXF
może szkoda że wygląda to trocche na pójście na łatwizne
ale dzięki temu np nie bedzie problemu z częściami.
dzięki temu pozostał na rynku legendarny już Bandit i GSXF
ja sądze że nowy GSXF będzie sie bardzo dobrze sprzedawać
podzielam zdanie Mali
WolfRaider
BS Brother
BS Brother
Województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: WolfRaider »

Fakt, też mnie nieco dziwi wypuszczenie tak podobnych motocykli.
A jakie dokładnie są podobieństwa? Identyczne:
- skrzynia biegów (a nie wiem, czy i nie silnik)
- osprzęt kierownicy (manetki, klamki, przełączniki)
- lusterka
- hamulce
- felgi
- zadupek
- podnóżki
- wydech
- nie wiem, czy nie zawieszenie
Rozumiem, że to znacząco obniża koszty produkcji, ale to chyba nieco przesada.

Jeśli mam rację i to jest ten sam silnik (nie wiem, nie czytałem nic o jednostce napędowej GSXF), choćby nawet ze zmienioną charekterystyką, to to jest bardziej bandzior, niż jajko.
A przecież w starszych modelach różnice między tymi maszynami były ogromne, właściwie nie dało się ich porównać.

Szkoda, że jajko nie jest już jakiem, podobało mi się :(

EDIT:
Nawet filmik reklamowy jest niemal identyczny :D
GS500E `93 - fajne było moto, ale już nie ma
GSF 1250SA K7
andluk
BS Brother
BS Brother

Post autor: andluk »

Jak dla mnie to jedyny ból w tych moto jest taki, że wrzucili do nich stalową ramę i waży okrutnie dużo jak na taka maszynkę :evil: Co do reszty da się przeżyć....
I znów na 2oo... oficjalny powrót BANDZIORA !!!!
BLACK GSF1200S
gg 11802
kom. 506 503 611
kzabor

Post autor: kzabor »

Nie pamiętam w którym numerze ale na pewno jednymz ostatnich był dokładny opis GSX650F z ukazanymi różnicami.
bohas
Moderator
Moderator
Województwo: opolskie

Post autor: bohas »

Moje zdanie jest takie: Nie za bardzo się popisali "nowym dzieckiem" serii GSXF. Tak jak napisaliście wyżej, sporadyczne róznice między tymi dwoma modelami. Najbardziej co mnie jednak boli to ta masa.:/ Od roku 1988 do 2008 praktycznie zadnego postępu, żadnych zmian. :( No i pytanie gdzie jest większy, mocniejszy brat 750 ??
GrudiLee

Post autor: GrudiLee »

Cześć,

Śledzę wątek i się zastanawiam, wszedłem na stronę Suzuki i myślę sobie, że GSX650F może być alternatywą dla osób, które chcą mieć moto „wyglądające” na sporta, a albo są na tyle rozsądne (albo napisaliby inni nie mają wystarczająco dużych…), żeby zacząć od GSX600R ( i może dobrze).

Są na pewno mądrzejsi niż ja, jeśli chodzi o sprzedaż, lecz:
-, jeśli zakładam, że mam kaskę to czy kupiłbym GS500… nie, a dlaczego, bo:
- wolę street – kupię B6
- wolę sport – kupię GSX650F
Może, (lecz nie musi) spaść sprzedaż GS500, bo za dużo alternatyw powstało.

Z drugiej strony, jeśli moto (GSX650F i B65) nie różnią się bardzo częściami, to warto nie zwiększając kosztów (projekt, nowe części, elementy itd.) odświeżyć, moto które przez wiele lat było bardzo cenione, czyli sławne Jajko.

Gwizdek, jeśli chcesz zamienić to tylko B12 for you.

Pozdr
MarcinW

Post autor: MarcinW »

[/quote] Najbardziej co mnie jednak boli to ta masa.:/ Od roku 1988 do 2008 praktycznie zadnego postępu, żadnych zmian. :( No i pytanie gdzie jest większy, mocniejszy brat 750 ??[/quote]

Z informacji ktore otrzymalem od "chlopakow" z Suzuki to ze produkcja zostala zakonczona i juz. Bedzie tylko jeden model z jednym silnikiem. Doszla chlodnica i obawiam sie ze masa motocykla raczej wzrosnie. Ciekaw jestem jak sie bedzie sprawdzalo nowe jajko.
Tifosi

Post autor: Tifosi »

A ja jeździłem i na GSF650 i na GSXF650 i powiem że generalnie nie ma różnicy, może GSXF ma troszkę bardziej agresywną harakterystykę silnika a może to tylko sugestia, generalnie ten sam sprzęt tylko inaczej wygląda i chyba głównie chodziło o to, czyli kup to co lubisz w podobnej cenie, nie porównywał bym tutaj absolutnie GSXR 600 do GSXF bo to mimo wszystko dwie różne bajki i dwie różne ceny, GSXF to taka namiastka GSXR-a dla kobiet i początkujących.
Rostwór
BS Brother
BS Brother

Post autor: Rostwór »

A mi nowa filozofia Suzuki się nie podoba... GSXR, GSXF, GSF, wszystko zrobione na jedno kopyto. Te motocykle niedługo zaczną się różnić tylko silnikiem, a chyba nie o to w tym chodzi:( kiedyś bandit był banditem, jajo było jajkiem, a gs był gieesem, a teraz?? :(
ETZ 251
VX800
VX800'
TL 1000 S --> TL 1000 S Liter w dwóch kuflach
TygrysSport
Obrazek

rostwor@wp.pl
6 0 8 4 5 6 0 0 8
Blacko

Post autor: Blacko »

Rostwór pisze:GSXR, GSXF, GSF, wszystko zrobione na jedno kopyto.
Ale przynajmniej ładne to kopyto ;)

W końcu nie tylko Suzuki dąży do ujednolicenia linii swoich motocykli, podobne zjawisko widać też u innych producentów (nie tylko motocykli zresztą, w praktycznie każdej dziedzinie), z tym że troche przedobrzyli z tym ujednolicaniem. Popełnię teraz bluźnierstwo ale wydaje mi się że chyba konkurencja wypadła w tej próbie (ujednolicania image'u) korzystniej :p Zachowanie równowagi pomiędzy podobieństwem a różnorodnością to wielka sztuka. Pojedyńczo GSXR zawsze będzie dla mnie cudem designu, nowy GSXF też jest przepiękny, ale sądzę że gdyby ustawić je obok siebie, a obok postawić parę R1/Fazer to Yamki wypadłyby w tym porównaniu ciekawiej (heretic,HERETIC!!! :D). Zanim polecą kamienie <zasłania się deklem od śmietnika> i ruszy na mnie tłum z widłami i motykami podkreślę, że chodzi mi o porównanie PAR a nie pojedyńczych modeli, tu oczywiście Suzi górą :)
ODPOWIEDZ