Awaria - co to może być?

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

bohas
Moderator
Moderator
Województwo: opolskie

Re: Awaria - co to może być?

Post autor: bohas »

Gwizdek, masz już tam w tej swojej czujnik położenia przepustnicy ??
Waldex pisze:Mówimy o motocyklu na gaźnikach, nie ma komputera, kodów błędów itp. Jest tylko moduł sterujący zapłonem.
Kody w FZS 1000 :
3 -TPS czujnik położenia przepustnicy,
4 -czujnik prędkościomierza;
7 -EXUP
9 -emargency stop switch

Dane z manuala.
:angry_smile:
Gwizdek
Śmigająca po niebiańskich trasach
Województwo: mazowieckie

Post autor: Gwizdek »

nieomieszkam sprawdzić czujnik położenia przepustnicy ...
ohmomierz mam i manulala też ...

exup ... jakby się zawieśił to w ogóle nie było by jazdy albo ostre szarpanie od samego dołu
Pit

Post autor: Pit »

Gwizdek pisze:exup ... jakby się zawieśił to w ogóle nie było by jazdy albo ostre szarpanie od samego dołu
Nieprawda :wink: . Po pierwsze mialo by znaczenie w jakiej pozycji by sie 'zawiesil':
- jesli zupelnie zamknietej to moto zachowywalo by sie w miare normalnie do 3-4tys obrotwo, potem silnik bylby zduszony, ale krecilby wyzej niz 5tys,
- jesli w pozycji otwartej to na wolnych obrotach silnik chodzilby nierowno (obroty by 'falowaly'), do 5tys moto stracilo by moment, ale od 6-8tys dostawalbys ostrego kopa :twisted:
Gwizdek

Pit ... właśnie o to mi chodziło
jak exup zawieszony w pozycji zamknięty .... to moto zduszone (pewnie też problem z odpaleniem) i niemożliwa jazda (a tu dało się jeździć)
jak exup zawieszony w pozycji otwartej ... szarpanie (właśnie wynikające z falowania obrotów) i zachowanie jakby gazniki były rozregulowane... i w ogóle nieprzewidywalne

exup raczej jest sprawny .... brak powyższych objawów a i też nie słychać aby pracował z oporami (przycieranie się mechanizmu - słychać metaliczny dźwięk wydobywający się z dolnej częścu układu wydechowego)
Lechul
BS Brother
BS Brother
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Lechul »

A spróbuj poszukać po stronie powietrza. Może w czasie wymiany świec gdzieś poruszyłeś jakiś przewód w sensie zagiąłeś. Moto może dostawać za mało powietrza i wtedy też będzie pod obciążeniem wyglądało na zbyt bogatą mieszankę.
PLATOS VIOLETEROS CLASIKOS CLASIKEROS
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
Obrazek
Pit

Post autor: Pit »

Ja rowniez uwazam ze to nie EXUP. Nawet gdyby 'zatarl' by sie w pozycji zamknietej to odpalilbys moto (zawor do 2-3tys obrotow jest i tak praktycznie zamkniety), a moto powyzej 5tys nie gaslo by tak gwaltownie. Aha jeszcze jedno, ten metaliczny pisk z dolnej czesci motocykla to raczej objaw zbyt luznych linek sterujacych zaworem, a nie zacieraniem sie zaworu :wink: Linki zbyt luzne = zawor lata luzno pod wplywem spalin = przejmujacy skowyt z podbrzusza moto :wink:
luzik
BS Brother
BS Brother
Województwo: pomorskie

Post autor: luzik »

Jeden ze strzałow ktore w miare latwo sprawdzic to, czy czasem nie zawiesza sie ta przepustnica pod membrana z iglica w gazniku. Nie wiem jak to w Twoim moto, ale moze po zdjeciu airbaga da sie wcisnac paluszek w gaznik i sprobowac podniesc przepustnice do gory ..taka wariacia na pomysl Lechula :)
GS-F N600 (105000km) --> italian whore (16000 + 14000km++)
It's Good to be Bad :devil:
Lechul
BS Brother
BS Brother
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Lechul »

Albo też Waszmościowie pęknięta/dziurawa membrana efektu takiego dać nie może azaliż ?? :roll: ??
PLATOS VIOLETEROS CLASIKOS CLASIKEROS
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
Obrazek
Gwizdek

nowe świece wkręcone, wszystkie przewody sprawdzone, co mogłem to przedmuchałem .... awaria nadal bez zmian... czas umówić się na wizytę u doktora
Roland
BS Brother
BS Brother
Województwo: podlaskie

Post autor: Roland »

Gwizdek ! ja tam na mechanice się nie znam , ale w moim ciężarowym aucie jak było -20 to tez tak było że rozpędzał się do 60km/h i go dusiło . Może Ci też ON przyłapało i wystarczy tylko filtry poprzeczyszczać :D :D :D :wink:
Dla każdego dziadka na stare latka
najlepsze są wnuki i
Volusia Suzuki M800; teraz Suzuki Intruder VLR 1800 C1800R
Augustów pozdrawia
502 536 214
ŻYJ TAK , ABY KAŻDY CHCIAŁ SIĘ Z TOBĄ WÓDKI NAPIĆ
luzik
BS Brother
BS Brother
Województwo: pomorskie

Post autor: luzik »

Roland pisze:Gwizdek ! ja tam na mechanice się nie znam , ale w moim ciężarowym aucie jak było -20 to tez tak było że rozpędzał się do 60km/h i go dusiło . Może Ci też ON przyłapało i wystarczy tylko filtry poprzeczyszczać :D :D :D :wink:
raczej nie, bo swiece czarne
GS-F N600 (105000km) --> italian whore (16000 + 14000km++)
It's Good to be Bad :devil:
mobit
BS Brother
BS Brother

Post autor: mobit »

A kranik zamyka poprawnie? Bo objawy jak przy zalewaniu...
A jak nie to hmm... Może coś z membranami w gaźnikach, albo z pływakami?
Monika
Suzuki XF650 Freewind
Gwizdek

czyszczenie zbiornika
wydłubanie gaźników ... rozkręcenie ,czyszczenie, skręcenie na ustawienia fabryczne, regulacja i synchronizacja...
wymiana filtra paliwa ....

o elektryce na razie nic nie mówią głosy z warsztatu ....
dalej się okaże ...
PINIO
BS Brother
BS Brother
Województwo: -

Post autor: PINIO »

Hej
Takie akcje to chyba nie w motocyklach Suzuki :D :D :D

A masz cewki zapłonowe u siebie, może latałeś w deszcz , albo jak było wilgotno i któraś poleciała.
Ja miałem podobny objaw w dni o większej wilgotności powietrza.

Pi
GSX 600 F jajo 98 ----->sprzedany, jest zastępcza Suza...
obelix

Post autor: obelix »

@Gwizdek, miałem dokładnie ten sam problem. Podczas jazdy, nagle przestał mi się wkręcać powyżej 5000 obr/min. Swiece i fajki nowe, filtr powietrza nowy, a tu takie klocki. Znajomy mechanik powiedział, że to typowy objaw uszkodzenia modułu zapłonowego. Więc zdjęliśmy wtyczki, wymontowaliśmy moduł, żeby odczytać jego symbol. Po chwili zamontowaliśmy spowrotem, odpaliłem i objaw zginął. W związku z tym, dokładnie wyczyściłem styki w module i we wtyczkach. Od tamtej pory nic takiego więcej się nie powtórzyło. Miałem szczęście, że tylko styki trochę zaśniedziały, a nie padł moduł. Może spróbuj zrobić to samo. Dodatkowo wyczyść styki przy cewkach zapłonowych.
ODPOWIEDZ