VZR 1800 - Duszenie ...
VZR 1800 - Duszenie ...
Witajcie
mam niestety bardzo dziwny problem z moim VZR 1800 2009r.
Objawy.
Podczas jazdy nagłe odcięcie zapłonu - na wyświetlaczu pojawia się check.
Kolejny objaw. Jadę na trójce, 6tys obrotów, wbijam "4" i obroty spadają do zera, motocykl się dusi...
Dając motocyklowi "w pizdę" raz zapłon jest raz nie ma i szarpanie.
W miare kilometrów które robiłem zauważyłem że ów duszenie się motocykla zaczyna się pojawiać na coraz niższych biegach, przy coraz mniejszych predkościach obrotowych.
Raz zdarzyło się, że motocykl sam dodał mi gazu (doszedł do 3tys obr.)
Uprzedzam pytanie - FI się NIE zapaliło ani razu...
Sprawdzalem komputer na zwarciu gniazda i niestety ale komputer nie pokazuje nic. caly czas mam -C00
Zbiornik raz unosiłem (od strony siedzenia) - chciałem sprawdzić czy przewody moze sie nie powyginały...ale wszysko jest OK
Po wielu umysłowych masturbacjach doszedłem do wniosku ze skoro komputer nie zwraca błędu, to moze któryś z odbiorników (manetki/zapalniczka/alarm) powoduje głupienie motocykla - Odpięcie alarmu i innych odbiorników nie pomogło.
Załączam Wam materiał nagrany dyktafonem podczas jazdy.
http://www.pniaq.jdm.pl/vzr.wmv
Czas:
0-5s stoje na swiatlach
5s - wrzucam "1"
6s - ruszam
7s - motocykl się dławi, nie moze utrzymać obrotów - staram się go przegazowac, i jakos mu to wychodzi
12s - ruszam i jade.
Miałem tez sytuacje, w której wrzuciłem "1", zaczął się dusić, szybko wrzuciłem "2" i ruszył bez problemu.
Zmostkowałem czujnik podnóżki (stopki), aby wyeliminować jego uszkodzenie. Czujnik zmostkowany, sprawdzony (czy aby na pewno zmostkowany) i dalej kicha.
Co ciekawe - po rozcięciu wężyka w którym jest przewód wylało się z niego troche prawdodobnie wody.
Dziwne - bo chyba nie powinno jej tam byc...
Moje kolejne spostrzeżenia:
- Częściej zdarza się to na gorącym silniku niz na zimnym.
- dzieje się to zawsze i na kazdym biegu (poza jałowym), jeżeli odkręcę manetke gazu do oporu
Skłaniam się coraz bardziej do filtrów powietrza lub ze zgrozą patrze na pompe paliwa i wtryskiwacze
W piątek podjade na Suzuki Diagnosis, moze on coś wykaże...
czekam na Wasze pomysły
mam niestety bardzo dziwny problem z moim VZR 1800 2009r.
Objawy.
Podczas jazdy nagłe odcięcie zapłonu - na wyświetlaczu pojawia się check.
Kolejny objaw. Jadę na trójce, 6tys obrotów, wbijam "4" i obroty spadają do zera, motocykl się dusi...
Dając motocyklowi "w pizdę" raz zapłon jest raz nie ma i szarpanie.
W miare kilometrów które robiłem zauważyłem że ów duszenie się motocykla zaczyna się pojawiać na coraz niższych biegach, przy coraz mniejszych predkościach obrotowych.
Raz zdarzyło się, że motocykl sam dodał mi gazu (doszedł do 3tys obr.)
Uprzedzam pytanie - FI się NIE zapaliło ani razu...
Sprawdzalem komputer na zwarciu gniazda i niestety ale komputer nie pokazuje nic. caly czas mam -C00
Zbiornik raz unosiłem (od strony siedzenia) - chciałem sprawdzić czy przewody moze sie nie powyginały...ale wszysko jest OK
Po wielu umysłowych masturbacjach doszedłem do wniosku ze skoro komputer nie zwraca błędu, to moze któryś z odbiorników (manetki/zapalniczka/alarm) powoduje głupienie motocykla - Odpięcie alarmu i innych odbiorników nie pomogło.
Załączam Wam materiał nagrany dyktafonem podczas jazdy.
http://www.pniaq.jdm.pl/vzr.wmv
Czas:
0-5s stoje na swiatlach
5s - wrzucam "1"
6s - ruszam
7s - motocykl się dławi, nie moze utrzymać obrotów - staram się go przegazowac, i jakos mu to wychodzi
12s - ruszam i jade.
Miałem tez sytuacje, w której wrzuciłem "1", zaczął się dusić, szybko wrzuciłem "2" i ruszył bez problemu.
Zmostkowałem czujnik podnóżki (stopki), aby wyeliminować jego uszkodzenie. Czujnik zmostkowany, sprawdzony (czy aby na pewno zmostkowany) i dalej kicha.
Co ciekawe - po rozcięciu wężyka w którym jest przewód wylało się z niego troche prawdodobnie wody.
Dziwne - bo chyba nie powinno jej tam byc...
Moje kolejne spostrzeżenia:
- Częściej zdarza się to na gorącym silniku niz na zimnym.
- dzieje się to zawsze i na kazdym biegu (poza jałowym), jeżeli odkręcę manetke gazu do oporu
Skłaniam się coraz bardziej do filtrów powietrza lub ze zgrozą patrze na pompe paliwa i wtryskiwacze
W piątek podjade na Suzuki Diagnosis, moze on coś wykaże...
czekam na Wasze pomysły
Re: Duszenie VZR...
Witaj,
Dostaniesz mnóstwo odpowiedzi, ale najpierw zapoznaj się z tym linkiem:
- http://www.bractwo-suzuki.com.pl/forum/ ... f=30&t=998
później napisz coś w tym miejscu:
- http://www.bractwo-suzuki.com.pl/forum/ ... m.php?f=33
a potem bądź dzielny i roztropny. Zanim zapytasz, poszukaj, czy nie było.
Pozdro
Hube
Dostaniesz mnóstwo odpowiedzi, ale najpierw zapoznaj się z tym linkiem:
- http://www.bractwo-suzuki.com.pl/forum/ ... f=30&t=998
później napisz coś w tym miejscu:
- http://www.bractwo-suzuki.com.pl/forum/ ... m.php?f=33
a potem bądź dzielny i roztropny. Zanim zapytasz, poszukaj, czy nie było.
Pozdro
Hube
racja, racja - poczytałem, zapoznałem się, przedstawiłem się, natomiast tego typu problemu jaki mam z intruderem u nikogo nie znalazłem więc wciąż liczę na Waszą pomoc
-
- Po drugiej stronie Mocy
- Województwo: pomorskie
Na początek trzeba sprawdzić czy w zbiorniku paliwo jest dobrej jakości i nie ma jakiegoś szlamu na dnie.
VZ 800 i VZR sprzedany, teraz R1200GS
tel. 605-543-829
tel. 605-543-829
-
- BS Brother
- Województwo: śląskie
- Otrzymane Polubienia: 15
Brawo za czujność, ja bym dodał jeszcze to - http://www.bractwo-suzuki.com.pl/forum/ ... =5&t=14727Hube pisze:Witaj,
Dostaniesz mnóstwo odpowiedzi, ale najpierw zapoznaj się z tym linkiem: ....
a powiedz mi w jakim stanie jest sonda lambda?? Objaw podobny jak w samochodzie (tylko nie wiem czy VZR ma) - czujnik masowy powietrza walnięty.
\m/-_-\m/
Nie pisać do mnie PW na forum BS - dzwonić (za rzadko tu jestem)
Był LS 650 Savage '86 BYŁ VS 800 Intruder '92
Lepiej się spóźnić, niż nigdy nie dojechać....
501-749-941
http://www.smugi.pl
email z pytaniami o części: sklep@smugi.pl
email: areknosama2@op.pl
Nie pisać do mnie PW na forum BS - dzwonić (za rzadko tu jestem)
Był LS 650 Savage '86 BYŁ VS 800 Intruder '92
Lepiej się spóźnić, niż nigdy nie dojechać....
501-749-941
http://www.smugi.pl
email z pytaniami o części: sklep@smugi.pl
email: areknosama2@op.pl
Re: VZR 1800 - Duszenie ...
A więc zagadka rozwikłana, ale zanim o usterce, to może najpierw dwa zdania o serwisie suzuki częstochowa (moto-joker).
Otóż nie polecam tego serwisu - i to nie ze względu na jakość wykonywanej pracy, ale jakość obsługi klienta.
Pan z jakby satysfakcją odpowiedział na moje pytanie o cenę wydechów: 8tys zł,
a na pytanie czy w całej polsce w suzuki diagnoza komputerem (10 minut) kosztuje 150 zeta odparł, żeby nie narzekał bo może doliczyć vat.
Jezeli jakość serwisu samochodu czy też motocykla świadczyć ma o marce suzuki, to w takim razie świadczy to bardzo źle.
Co natomiast pokazał komputer?
Suzuki Diagnosis zwrócił usterkę przełącznika zapłonu oraz przepustnic wydechu za sondami labmda (czyli jak rozumiem, to ten system dopalania spalin czy cuś...).
A w związku z tym - jutro zajmę się przełącznikiem, natomiast moje wątpliwości kierują się w stronę tych przepustnic: czy da sie to zrobic, jak i takie tam
...najważniejsze, że już wiem co robic
Otóż nie polecam tego serwisu - i to nie ze względu na jakość wykonywanej pracy, ale jakość obsługi klienta.
Pan z jakby satysfakcją odpowiedział na moje pytanie o cenę wydechów: 8tys zł,
a na pytanie czy w całej polsce w suzuki diagnoza komputerem (10 minut) kosztuje 150 zeta odparł, żeby nie narzekał bo może doliczyć vat.
Jezeli jakość serwisu samochodu czy też motocykla świadczyć ma o marce suzuki, to w takim razie świadczy to bardzo źle.
Co natomiast pokazał komputer?
Suzuki Diagnosis zwrócił usterkę przełącznika zapłonu oraz przepustnic wydechu za sondami labmda (czyli jak rozumiem, to ten system dopalania spalin czy cuś...).
A w związku z tym - jutro zajmę się przełącznikiem, natomiast moje wątpliwości kierują się w stronę tych przepustnic: czy da sie to zrobic, jak i takie tam
...najważniejsze, że już wiem co robic
-
- BS Admin
- Województwo: mazowieckie
- Polubił posty: 176
- Otrzymane Polubienia: 19
- Kontakt:
No i właśnie dlatego to tyle kosztuje...
Najdroższe są informacje...
Pomyśl sobie że koszt takiego urządzenia to jakieś 20-30 tyś ( bo pewnie tyle musi zapłacić ASO ) do tego utrzymanie lokalu oraz pracowników i ich wyszkolenie ( żeby wiedział co robić ) więc cena 150 zł za solidne informacje...
Kolo może był mało przyjemny lub też wypowiadał się z niezrozumiałym poczuciem humoru ale to tylko człowiek....
Pomyśl sobie że koszt takiego urządzenia to jakieś 20-30 tyś ( bo pewnie tyle musi zapłacić ASO ) do tego utrzymanie lokalu oraz pracowników i ich wyszkolenie ( żeby wiedział co robić ) więc cena 150 zł za solidne informacje...
Kolo może był mało przyjemny lub też wypowiadał się z niezrozumiałym poczuciem humoru ale to tylko człowiek....
Motocykl... i do pełni szczęścia już tylko chwila... chwila wolnego, pogoda i kompan na kole.
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
Daniel
501484808
CX500E=>B12sK6=>GSF1250GT=>
AN400=>CBF1000=>1200RT&1200GS
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
Daniel
501484808
A ja myśle że ściemniał...
150 zł + 23% vat = 184,5zł. Wątpie aby 184,50 było ujednoliconą dla całej Polski ceną za usługę diagnostyki komputerowej motocykla. Stawiał bym na bardziej okrągłą kwote. Moim zdaniem to kosztuje 150, tylko facet wziął to do kieszeni...
Co do poczucia humoru, to z praktyki wiem, ze w handlu poczucie humoru nie ma wpływu na wyniki finansowe.
Generalnie wrażenie pozostawili po sobie złe. Raczej tam juz nie wróce...
150 zł + 23% vat = 184,5zł. Wątpie aby 184,50 było ujednoliconą dla całej Polski ceną za usługę diagnostyki komputerowej motocykla. Stawiał bym na bardziej okrągłą kwote. Moim zdaniem to kosztuje 150, tylko facet wziął to do kieszeni...
Co do poczucia humoru, to z praktyki wiem, ze w handlu poczucie humoru nie ma wpływu na wyniki finansowe.
-
- Moderator
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Polubił posty: 17
- Otrzymane Polubienia: 22
Na stronie u konkurencji diagnostyka kompem + kasowanie błędu koszt 200pln, poza tym nie słyszałem by jakakolwiek marka miała ujednolicone ceny serwisowe na terenie całego kraju ale głowy nie dam.
Po całej gamie szybkich Suzuki przyszedł czas na moto dla starszego pana 🥸
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
512 272 500
-
- BS Admin
- Województwo: mazowieckie
- Polubił posty: 176
- Otrzymane Polubienia: 19
- Kontakt:
A paragon... ?? !!pniaq pisze:A ja myśle że ściemniał...
Jakie do kieszeni, musiał Ci wystawić paragon fiskalny... !!
A co do poczucia humoru to się z Tobą nie zgodzę...
Atmosfera w miejscu pracy bardzo się klientom rzuca w oczy i wielu zwraca na to uwagę ...
Jeśli cenę za usługi mają ustaloną odgórnie to od razu zgłaszaj do urzędu ochrony konkurencji...
Tylko części...
Motocykl... i do pełni szczęścia już tylko chwila... chwila wolnego, pogoda i kompan na kole.
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
Daniel
501484808
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
Daniel
501484808
-
- Naciagacz Łańcucha
- Województwo: dolnośląskie
- Kontakt:
Zgadzam się w 100%!Dany pisze:No i właśnie dlatego to tyle kosztuje...
Ludzie nie zdają sobie sprawy z kosztów związanych z serwisem i utrzymaniem czy zakupem sprzętu. W przypadku samochodów jest łatwiej, ba duża część mechaników działających na własną rękę posiada komputery diagnostyczne więc jest alternatywa dla serwisu - nie zmienia to faktu że i tak w serwisie za diagnozę trzeba słono zapłacić.
Dla moto z kolei nie ma alternatywy - mnie osobiście dziwi tak niska cena za tą usługę biorąc pod uwagę iż praktycznie tylko serwisy dysponują odpowiednim sprzętem - monopol . Wydaje mi się również zrozumiałe zachowanie serwisanta do którego przyjeżdża klient z ze sprzętęm za 40tysi i nie ma 150zł na serwis... znaczy ma ale marudzi że drogo a pojęcia bladego nie ma o rynku. Niestety w nowszych motocyklach układ tworzenia mieszanki swoim skomplikowaniem dorównuje samochodom więc po malutku problemy zaczną się podobne.
Tylko czekać aż się zacznie na dobre - u mnie szarpie, u mnie dusi się itp itd, a w gaźniku śrubka od wolnych i ew. regulacja haha.
było Jajo 600, jest SiBiaR F4 + wycieczkowóz DL650
tel. 794 749 776
Alarmy, CB Radia, Xenony i inne zabawki
KABOauto.pl
tel. 794 749 776
KABOauto.pl
Paragonu nie dostałem,
a to czy ktos ma motocykl za 10 czy 100 tysięcy nie upoważnia serwisu do aroganckiego podejścia do klienta.
W moim przypadku jest tak, że ja bardzo zwracam uwagę na obsługę klienta - i wiem, że do tej firmy juz nie wrócę,
a kolejny motocykl jeżeli Suzuki - to na pewno nie będzie zakupiony w częstochowie.
a to czy ktos ma motocykl za 10 czy 100 tysięcy nie upoważnia serwisu do aroganckiego podejścia do klienta.
W moim przypadku jest tak, że ja bardzo zwracam uwagę na obsługę klienta - i wiem, że do tej firmy juz nie wrócę,
a kolejny motocykl jeżeli Suzuki - to na pewno nie będzie zakupiony w częstochowie.
-
- Moderator
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Polubił posty: 17
- Otrzymane Polubienia: 22
Kurde bez paragonu to dziwne ja bym nie wyszedł bez paragonu i opisu odczytu kompa na papierze. Mam nadzieje, że właściciel salonu przeczyta ten temat :>
Po całej gamie szybkich Suzuki przyszedł czas na moto dla starszego pana 🥸
512 272 500
512 272 500
-
- Naciagacz Łańcucha
- Województwo: dolnośląskie
- Kontakt:
Ja absolutnie nie sugeruję takiego czy innego zachowania, po prostu piszę z własnego doświadczenia. Oczywiście do pełni szczęścia niezbędna jest wypowiedź drugiej strony. Nie zmienia to faktu iż jest to pracownik i ma płacone za bycie miłym dla klienta zatem Twoja reakcja jest jak najbardziej słuszna.pniaq pisze:Paragonu nie dostałem,
Braku rachunku nie będę komentował.
Szerokości !
było Jajo 600, jest SiBiaR F4 + wycieczkowóz DL650
tel. 794 749 776
KABOauto.pl
tel. 794 749 776
KABOauto.pl
-
- Prawa Ręka Mechanika
- Województwo: świętokrzyskie
A ja przyłączając się do dyskusji - muszę powiedziec że jakośc obsługi w salonie Suzuki w Kielcach jest na podobnie beznadziejnym poziomie - ostatnio chciałem kupic (tylko cicho nie mówcie nikomu) taboret (nie nie nie dla siebie) i koleś którego pytałem o szczegóły zachowywał się tak jak bym mu wielce przeszkadzał a jak zagadałem o C90 podczas wypisywania paperów i zaczołem tyłek przymierza to myślałem że ze szmatą przyleci i zacznie po mnie usuwa resztki zapachu (choc typem kloszarda nie jestem), a na koniez moje zainteresowania skwitował kupuje pan skuter czy motocykl. Efekt powiedziałem żeby spieprzał i kupiłem ojcu rometa.
pozdro gery
pozdro gery
Motur jest dla ludzi - tych którzy myślą.
Była LS 650, była ****ha XVS 650, była K***wa Voyager XII zg 1200 ...., była H**da VTX 1800 R,była XVZ 1300 Royalstar była H... jednoślad Valkyrie Interstate, Jest Suzuki GSX 750 F
Była LS 650, była ****ha XVS 650, była K***wa Voyager XII zg 1200 ...., była H**da VTX 1800 R,była XVZ 1300 Royalstar była H... jednoślad Valkyrie Interstate, Jest Suzuki GSX 750 F