mam niestety bardzo dziwny problem z moim VZR 1800 2009r.
Objawy.
Podczas jazdy nagłe odcięcie zapłonu - na wyświetlaczu pojawia się check.
Kolejny objaw. Jadę na trójce, 6tys obrotów, wbijam "4" i obroty spadają do zera, motocykl się dusi...
Dając motocyklowi "w pizdę" raz zapłon jest raz nie ma i szarpanie.
W miare kilometrów które robiłem zauważyłem że ów duszenie się motocykla zaczyna się pojawiać na coraz niższych biegach, przy coraz mniejszych predkościach obrotowych.
Raz zdarzyło się, że motocykl sam dodał mi gazu (doszedł do 3tys obr.)
Uprzedzam pytanie - FI się NIE zapaliło ani razu...
Sprawdzalem komputer na zwarciu gniazda i niestety ale komputer nie pokazuje nic. caly czas mam -C00
Zbiornik raz unosiłem (od strony siedzenia) - chciałem sprawdzić czy przewody moze sie nie powyginały...ale wszysko jest OK
Po wielu umysłowych masturbacjach doszedłem do wniosku ze skoro komputer nie zwraca błędu, to moze któryś z odbiorników (manetki/zapalniczka/alarm) powoduje głupienie motocykla - Odpięcie alarmu i innych odbiorników nie pomogło.
Załączam Wam materiał nagrany dyktafonem podczas jazdy.
http://www.pniaq.jdm.pl/vzr.wmv
Czas:
0-5s stoje na swiatlach
5s - wrzucam "1"
6s - ruszam
7s - motocykl się dławi, nie moze utrzymać obrotów - staram się go przegazowac, i jakos mu to wychodzi
12s - ruszam i jade.
Miałem tez sytuacje, w której wrzuciłem "1", zaczął się dusić, szybko wrzuciłem "2" i ruszył bez problemu.
Zmostkowałem czujnik podnóżki (stopki), aby wyeliminować jego uszkodzenie. Czujnik zmostkowany, sprawdzony (czy aby na pewno zmostkowany) i dalej kicha.
Co ciekawe - po rozcięciu wężyka w którym jest przewód wylało się z niego troche prawdodobnie wody.
Dziwne - bo chyba nie powinno jej tam byc...
Moje kolejne spostrzeżenia:
- Częściej zdarza się to na gorącym silniku niz na zimnym.
- dzieje się to zawsze i na kazdym biegu (poza jałowym), jeżeli odkręcę manetke gazu do oporu
Skłaniam się coraz bardziej do filtrów powietrza lub ze zgrozą patrze na pompe paliwa i wtryskiwacze
W piątek podjade na Suzuki Diagnosis, moze on coś wykaże...
czekam na Wasze pomysły