LS 650 Savage - Zacisk hamulcowy - naprawa

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Chopper i Cruiser, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...
ODPOWIEDZ
yogurt

LS 650 Savage - Zacisk hamulcowy - naprawa

Post autor: yogurt »

Czyli "chcesz mieć zrobione dobrze - zrób to sam!"

Po wizycie w jednym z serwisów w celu wymiany opony klocki zaczęły ocierać o tarczę. Panowie stwierdzili, że to z powodu zużytych klocków i wymienili mi je na nowe. Ocieranie nie ustało, ale klocki "miały się ułożyć".
Po 1000 km pojechałem do drugiego serwisu - stwierdzili zatarcie tłoczka hamulcowego i zaproponowali naprawę. Naprawili, po przejechaniu 10 km klocki znowu zaczęły ocierać o tarczę. Po 2000 km z klocków nie zostało nic.

Zakupiłem nową tarczę i klocki (Dzięki, Gradus!!! Jesteś niezawodny :) ) i zacząłem zbierać kasę na wymianę w serwisie. Z powodu jednak pewnych zdarzeń losowych ( :beer: :cheers: :piwko2: ) kaska się rozeszła, a problem pozostał.

No to wczoraj młotek w garść, tfu, wróć, narzędzia w garść i do roboty.

Kolejność działań:
1 ) zdjęcie przedniego koła
2 ) odkręcenie 4 śrub tarczy
3 ) wywalenie starej tarczy do kubła
4 ) przykręcenie nowej tarczy - na śruby kropelka loctite zapobiegającego odkręcaniu się śrub (przy okazji zakupu nowej tarczy warto rozważyć wymianę śrub, duży koszt to nie jest, a stare śruby mogą mieć zjechane łby)
5 ) wykręcenie trzpienia klocków
6 ) zdjęcie zacisku z prowadnic
7 ) wyjęcie blach które kiedyś były klockami
8 ) wyciśnięcie tłoczka hamulcowego klamką - uwaga, płynu może zabraknąć, najlepiej odkręcić pokrywkę zbiorniczka i dolewać w razie potrzeby. Podstawić coś pod zacisk, bo jak tłoczek wyjedzie, to się cały płyn wyleje, a szkoda truć środowisko. Nie szarpać klockiem na boki, a już na pewno nie łapać za powierzchnię pracy kleszczami - powinien spokojnie dać się wysunąć (można popuścić odpowietrznik)

Und hier ist der hund begraben.

Tłoczek był totalnie zapyziały! On nie miał prawa się wsuwać swobodnie w zacisk...

9 ) wymoczenie tłoczka w denaturacie
10 ) wyczyszczenie całego syfu z tłoczka miękką ścierką (podobno można stosować delikatne mleczka ścierne, ale ja tam wolałem się pomęczyć denaturatem i ściereczką)
11 ) oczyszczenie denaturatem uszczelek gumowych w zacisku i zweryfikowanie ich stanu (można je wyjąć i oczyścić ich rowki, ale tym razem wolałem tego nie robić)
12 ) oczyszczenie całego zacisku z resztek smaru oraz wszystkich innych zanieczyszczeń
13 ) założenie nowych sprężynek
14 ) przesmarowanie tłoczka i wnętrza zacisku specjalnym smarem do tych elementów (6 zł za tubkę)
15 ) delikatne wciśnięcie tłoczka na miejsce - UWAGA, nic na siłę, jeżeli nie chce iść lekko, to prawdopodobnie znaczy, że wchodzi krzywo! Po tej operacji i popuszczeniu odpowietrznika tłoczek powinien dać się wsunąć palcami, bez żadnej brechy czy śrugopręta
16 ) posmarowanie powierzchni tłoczka stykającej się z klockiem smarem miedziowym
17 ) przesmarowanie prowadnic
18 ) włożenie klocków do zacisku
19 ) wkręcenie trzpienia klocków
20) założenie zacisku na prowadnice (uwaga na gumki!)
21 ) zamontowanie przedniego koła
22 ) zalanie układu nowym płynem hamulcowym
23 ) odpowietrzenie układu hamulcowego

Finisz :)

Całość zajęła mi 1,5 godziny (robiłem to pierwszy raz). I pierwszy raz od zakupu motocykla hamulce chodzą tak, jak powinny...

Jeżeli macie jakieś uwagi do przebiegu naprawy - chętnie posłucham.
piters

Post autor: piters »

Super opis!! Najlepiej zrobić samemu i dobrze, no i oczywiście mieć satysfakcje :D :D :D
GrudiLee

Post autor: GrudiLee »

No pięknie,

mam prośbę napisz gdzie byłeś w serwisach, abyśmy omijali je WIELKIM KOŁEM.

Pozdro
SUZINAS
Śmigający po niebiańskich trasach
Województwo: świat i okolice

Re: LS 650 Savage - Zacisk hamulcowy - naprawa

Post autor: SUZINAS »

yogurt pisze:Czyli "chcesz mieć zrobione dobrze - zrób to sam!"
! ! ! Święta prawda i tylko PRAWDA ! ! !

Naprawiałem kiedyś zaciski, które mialy tak zapieczone i pokancerowane gładzie tłoczków, że potrzebna była interwęcja wodnym papierem ściernym a następnie polerowanie pastą ...udało sie je odratować a panowie w serwisie dwa razy rozbierali "czyścili naprawiali" i tak dupa, ciągle były zapieczone

Wszystko dokładnie tak jak napisałeś (podręcznikowo) - jak zwykle fajny opis w Twoim wykonaniu :)

Pozdro!
+48604276100 +491729778995 http://www.bikepics.com/members/suzinas/
GSX1100g -> GTS1000 -> GSX1400K2 -> SV1000SK3 -> GSX-R1000K4 -> GSX-R1000K6
GMINA
yogurt

Post autor: yogurt »

Serwisy we Wrocku - pierwszy to byłe ASO (a sio!) Suzuki na Żegiestowskiej. Nie polecam, zresztą już stracili autoryzację.
Drugi to RPM na Rakowej, ale podejrzewam, że to wypadek przy pracy, bo oni opinię mają bardzo dobrą. Zresztą inne rzeczy zrobili mi ok.

Dzięki za opinie o opisie :)
Kawa
BS Brother
BS Brother
Województwo: -

Post autor: Kawa »

Ja mam kompletny uraz do servisów nie zależnie czy to motocyklowy czy samochodowy. Dziwie się tylko że tak jak to mają w servisie zwyczaj nie zaproponowali Ci wymiany całego przedniego zawieszenia :wink: .
Jedynym jaki znam servis i mogę z czystym sumieniem polecić to Gadimex ale to chyba tylko dla warszawiaków.
A metoda zrób to sam jest NAJLEPSZA bo przynajmniej wie się co się samemu spie... a nie po czasie można sie zdziwić jak przykładowo klocek wypada i nie wiadomo co się dziej i skąd ta usterka bo przecież do serwisu oddałem. :evil:

Pozdrawiam
VZ800-INTRUDER
Gery73
Prawa Ręka Mechanika
Województwo: świętokrzyskie

Post autor: Gery73 »

To ja tak zapytam - bo własnie zauważyłem że klocki mam do wymiany i gdy zdoiłem i rozebrałem zacisk zobaczyłem że ten pierścień (cylinderek) co dociska klocki nie wchodzi do końca no tak z 2 mm wystaje - jak rozumiem on ma się całkowicie chować ?

pozdro gery73
Motur jest dla ludzi - tych którzy myślą.
Była LS 650, była ****ha XVS 650, była K***wa Voyager XII zg 1200 ...., była H**da VTX 1800 R,była XVZ 1300 Royalstar była H... jednoślad Valkyrie Interstate, Jest Suzuki GSX 750 F
KROPEK
Moderator
Moderator
Województwo: kujawsko-pomorskie
Polubił posty: 17
Otrzymane Polubienia: 22

Post autor: KROPEK »

nie wchodzi bo za gruby :faja:
Po całej gamie szybkich Suzuki przyszedł czas na moto dla starszego pana 🥸
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
osama
BS Brother
BS Brother
Województwo: śląskie
Otrzymane Polubienia: 15

Post autor: osama »

nie wchodzi, bo ma nie wchodzić do samego końca, bo jak by całkiem wszedł, to by uszczelnienie spadło :P
\m/-_-\m/

Nie pisać do mnie PW na forum BS - dzwonić (za rzadko tu jestem)

Był LS 650 Savage '86 BYŁ VS 800 Intruder '92

Lepiej się spóźnić, niż nigdy nie dojechać....

501-749-941
http://www.smugi.pl
email z pytaniami o części: sklep@smugi.pl
email: areknosama2@op.pl
Lechul
BS Brother
BS Brother
Kontakt:

Post autor: Lechul »

Tłoczek ma schować się do końca. Te 2 mm to chyba właśnie przypadek o którym pisze Osama. Taki "prawie do końca ale jednak coś tam wystaje" :wink: Lekko popuść odpowietrznik i naciśnij na tłoczek (uważaj na wyciek płynu przy wciskaniu tłoczka :nono: ). Wtedy będziesz mieć pewność że już głebiej nie wejdzie. Chyba, że przy jego wysunięciu (zużyte klocki) na jego powierzchni nagromadził się brud (sprawdź stan gumowej osłonki) wtedy czeka cię rozbiórka zacisku, wyjęcie i czyszczenie powierzchni tłoczka a potem montaż i odpowietrzenie układu.
PLATOS VIOLETEROS CLASIKOS CLASIKEROS
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
Obrazek
Gery73
Prawa Ręka Mechanika

Nie no głębiej już nie wejdzie dlatego pytam czy tak ma byc bo mi się klocki nie mieszczą a gr. oryginalna klocków to 7 mm tarcza już troche zużyta to powinno po wciśnięciu cylinderka wszystko lekko się zmieścić, a tu że tak się wyrażę nieparlamentarnie dupa. To ma się chować czy nie ? :roll:

Pozdro
gery73
Była LS 650, była ****ha XVS 650, była K***wa Voyager XII zg 1200 ...., była H**da VTX 1800 R,była XVZ 1300 Royalstar była H... jednoślad Valkyrie Interstate, Jest Suzuki GSX 750 F
Lechul
BS Brother
BS Brother
Kontakt:

Post autor: Lechul »

Jeśli klocki się nie mieszczą tzn, że tłoczek jeszcze nie wszedł cały ........
PLATOS VIOLETEROS CLASIKOS CLASIKEROS
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
Obrazek
osama
BS Brother
BS Brother
Otrzymane Polubienia: 15

Post autor: osama »

można też tłoczek wyczyścić bez rozbierania zacisku - trza jednak uważać przy tym. Ściągasz zacisk z tarczy, wyciągasz klocki, potem naciskasz klamkę, tak aby tłoczek wyszedł aż do czystego - no chyba że takiego miejsca u ciebie nie ma, to wtedy trzeba rozebrać zacisk - następnie używając CZYSTEJ flanelowej szmatki i środka do czyszczenia hamulców czyścisz tłoczek do połysku, smarujesz smarem do zacisków i składasz wszystko do kupy ;-)
\m/-_-\m/

Nie pisać do mnie PW na forum BS - dzwonić (za rzadko tu jestem)

Był LS 650 Savage '86 BYŁ VS 800 Intruder '92

Lepiej się spóźnić, niż nigdy nie dojechać....

501-749-941
http://www.smugi.pl
email z pytaniami o części: sklep@smugi.pl
email: areknosama2@op.pl
Gery73
Prawa Ręka Mechanika

Dzięki Panowie za dobre rady jutro nie będzie pogody to trzeba się będzie pobawić.

Pozdrawiam gery73
Dany
BS Admin
BS Admin
Województwo: mazowieckie
Polubił posty: 176
Otrzymane Polubienia: 19
Kontakt:

Post autor: Dany »

Lechul pisze:Jeśli klocki się nie mieszczą tzn, że tłoczek jeszcze nie wszedł cały ........

Jest jeszcze jedna możliwość... klocki nie od tego modelu i zbyt grubaśne :( ( ale to skrajność ... :) )
Motocykl... i do pełni szczęścia już tylko chwila... chwila wolnego, pogoda i kompan na kole.
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
Daniel
501484808
CX500E=>B12sK6=>GSF1250GT=>
AN400=>CBF1000=>1200RT&1200GS
ODPOWIEDZ