hayabusa + x-tre
Moderator: bohas
hayabusa + x-tre
Siemka,
jak w temacie. Montował to ktoś?
Czy są jakieś ewentualne przeciwwskazania?
Można zakupić u naszego partnera - bikestar click
i wydaje się, że to ma same plusy, ale zawsze mi się podnosi "red flaga" jak coś wygląda zbyt pięknie aby było prawdziwe.
Pozdro!
jak w temacie. Montował to ktoś?
Czy są jakieś ewentualne przeciwwskazania?
Można zakupić u naszego partnera - bikestar click
i wydaje się, że to ma same plusy, ale zawsze mi się podnosi "red flaga" jak coś wygląda zbyt pięknie aby było prawdziwe.
Pozdro!
-
- BS Brother
- Województwo: mazowieckie
Re: hayabusa + x-tre
semai, ja bym na Twoim miejscu najpierw postaral sie ogarnac to, co masz teraz. Bez urazy, ale po co Ci odblokowanie pelnej mocy na pierwszych biegach? Za malo adrenaliny, czy za male prawdopodobienstwo, ze moto Ci ucieknie?:)
mysle, ze warto najpierw dobrze ogarnac to, co sie ma, a pozniej ewentualnie kombinowac z blokadami, zwlaszcza, gdy sie przesiadles z gsr na haye... Ale to tylko moje zdanie.
mysle, ze warto najpierw dobrze ogarnac to, co sie ma, a pozniej ewentualnie kombinowac z blokadami, zwlaszcza, gdy sie przesiadles z gsr na haye... Ale to tylko moje zdanie.
ETZ 251
VX800
VX800'
TL 1000 S --> TL 1000 S Liter w dwóch kuflach
TygrysSport
rostwor@wp.pl
6 0 8 4 5 6 0 0 8
VX800
VX800'
TL 1000 S --> TL 1000 S Liter w dwóch kuflach
TygrysSport
rostwor@wp.pl
6 0 8 4 5 6 0 0 8
Roztwór, spoko, masz rację.
Ja po prostu tak mam, że lubię kombinować i szukać zawsze "lepszej opcji".
Znając mnie pewnie kupię, a ogarnianie sprowadzi się do spokojniejszego operowania manetką.
No chyba, że to ma jakieś drawbacki dla maszyny.
Ja po prostu tak mam, że lubię kombinować i szukać zawsze "lepszej opcji".
Znając mnie pewnie kupię, a ogarnianie sprowadzi się do spokojniejszego operowania manetką.
No chyba, że to ma jakieś drawbacki dla maszyny.
-
- Moderator
- Lokalizacja: Warszawa/okolice ("na wschód, tam gdzie cywilizacja")
- Polubił posty: 5
- Otrzymane Polubienia: 17
jak niby realizuja TRE bez problemow z wyswietlaczem biegu? z tego co pamietam ten uklad oszukuje kompa ze jedzie na wyzszym biegu i dostajesz mapę 3ki/4ki
pozdrawiam,
Emil
. . gix 1.6 . . . Duża moc nie zwalnia od myślenia . . . było i się zmyło, jest pomarańczowo-czarny robal
Emil
. . gix 1.6 . . . Duża moc nie zwalnia od myślenia . . . było i się zmyło, jest pomarańczowo-czarny robal
-
- BS Brother
- Województwo: świętokrzyskie
- Kontakt:
Nie realizują. Wyświetla złe biegi.
CyberScyzor
Bestia - Black Angel
Hayabusa L0 + Yoshimura Carbon R77
Motto: "Nie lubię peletonów..."
Zuzia -> pojechała...
tel.606 998 255
Wyprawy motocyklowe opisane
Krach Systemu - Media, Trendy, Strategia
Bestia - Black Angel
Hayabusa L0 + Yoshimura Carbon R77
Motto: "Nie lubię peletonów..."
Zuzia -> pojechała...
tel.606 998 255
Wyprawy motocyklowe opisane
Krach Systemu - Media, Trendy, Strategia
-
- BS Brother
- Województwo: pomorskie
przeważnie z 5-ki,a na ulicy i tak przy Hajce tego nie zauważysz szkoda kasyEmil pisze:jak niby realizuja TRE bez problemow z wyswietlaczem biegu? z tego co pamietam ten uklad oszukuje kompa ze jedzie na wyzszym biegu i dostajesz mapę 3ki/4ki
cz350,jawa350, cz350 długo nic i GSX 750F,GSXR600 K7
hayabusa 1300 K7
jurand7@zipnet.com.pl
509864499 /B Rh+
hayabusa 1300 K7
jurand7@zipnet.com.pl
509864499 /B Rh+
Ano bo widzisz, ten TRE to już haj klas i wyświetla poprawnie biegi i to na fabrycznym wyświetlaczu.CyberScyzor pisze:Nie realizują. Wyświetla złe biegi.
Kod: Zaznacz cały
Zachowuje fabryczną funkcję wskaźnika pozycja biegu
ja tam nie jestem z mechaniki ani elektroniki jakimś specem, ale na zdrowy rozum, jeśli da się oszukać kompa że ma zapięty inny bieg niż jest faktycznie, to chyba nie ma problemu z takim samym oszukaniem wyświetlacza pozycji biegu.Emil pisze:jak niby realizuja TRE bez problemow z wyswietlaczem biegu? z tego co pamietam ten uklad oszukuje kompa ze jedzie na wyzszym biegu i dostajesz mapę 3ki/4ki
Forumiaki z hayka.pl zgodnie twierdzą, że różnica jest.jurand pisze: przeważnie z 5-ki,a na ulicy i tak przy Hajce tego nie zauważysz szkoda kasy
To czego nie mogę za bardzo znaleźć na sieci to czy montaż tego cuda nie przyczynia się jakoś negatywnie na np żywotność silnika.
Pozdro
-
- Moderator
na zywotnosc nie wplywa nic wiecej jak Twoja operacja gazem, przeglady, pałowanie zimnego itp, tutaj zmieniasz tylko mapy zaplonu, troche zmniejszaz zywotnosc pewnie ale stawiam ze to minimalne
co do biegow to komp suzuki widzi bieg zaleznie od napiecia jakie dostaje i tutaj wchodzi TRE dajac ciagle na czujniku napiecie odpowiedniego biegu, cala filozofia, czyli moze tutaj idzie 2ga wiazka na wyswietlacz za kompem zeby wlasciwa cyfra sie wyswietlala, ale to juz raczej rzeźba się robi z montażem
dodatkowo dziwi mnie rozmiar tego urzadzenia, to wyglada raczej jak kompletny komputer/power commander a nie TRE, ktory jest zwykle rozmiaru malego kondensatora
http://www.speedbike.pl/TRE.jpg
http://gsx1400.pl/images/poradnik/probl ... chemat.jpg
swoja droga przed wydawaniem takiej kasy na uklad to bym proponowal najpierw podpiac sobie na wejsciu do kompa odpowiednie napiecie, sprawdzic czy efekt pasuje i dopiero kupowac wypasny uklad
jakies alternatywy gdy sie interesowalem
http://www.bractwo-suzuki.com.pl/forum/ ... f=6&t=2013
jak chcesz to poszukam rozpiski zakresu napięć na poszczególnych biegach (użyłem finalnie do zrobienia własnego wyświetlacza biegów do K3)
co do biegow to komp suzuki widzi bieg zaleznie od napiecia jakie dostaje i tutaj wchodzi TRE dajac ciagle na czujniku napiecie odpowiedniego biegu, cala filozofia, czyli moze tutaj idzie 2ga wiazka na wyswietlacz za kompem zeby wlasciwa cyfra sie wyswietlala, ale to juz raczej rzeźba się robi z montażem
dodatkowo dziwi mnie rozmiar tego urzadzenia, to wyglada raczej jak kompletny komputer/power commander a nie TRE, ktory jest zwykle rozmiaru malego kondensatora
http://www.speedbike.pl/TRE.jpg
http://gsx1400.pl/images/poradnik/probl ... chemat.jpg
swoja droga przed wydawaniem takiej kasy na uklad to bym proponowal najpierw podpiac sobie na wejsciu do kompa odpowiednie napiecie, sprawdzic czy efekt pasuje i dopiero kupowac wypasny uklad
jakies alternatywy gdy sie interesowalem
http://www.bractwo-suzuki.com.pl/forum/ ... f=6&t=2013
jak chcesz to poszukam rozpiski zakresu napięć na poszczególnych biegach (użyłem finalnie do zrobienia własnego wyświetlacza biegów do K3)
pozdrawiam,
Emil
Emil
Moze troche nie na temat, ale czy probowales juz najtanszej metody 'tuningu'? Zanim zaczniesz montaz TRE, wrzuc sobie z przodu zebatke o jeden zab mniejsza i dodaj 2-3 zeby z tylu Jak dorzucisz filtr K&N to gwarantuje ze poczujesz roznice, bez grzebania w elektronice
-
- Moderator
ale elektronike najlatwiej zapiac stestowac i wypiąć bez kombinacji z kluczami i brudzenia sie poza tym zebatki znaczaco podnosza spalanie, chociaz faktycznie jazda staje sie poezja bo moto samo wchodzi w optymalne obroty
pozdrawiam,
Emil
Emil
dość fajnie, jak działa x-tre (ogólnie - nie tylko w hayce) opisał użytkownik forum hayka.pl (Carry):
"...
X-TRE zbiera sygnał z GPS i przesyła go do wyświetlacza niezmieniony. Ten sam sygnał z GPS jest odcinany a do silnika jest wysłany sygnał (o odpowiedniej rezystancji). Każdy z biegów posiada układ o odpowiedniej rezystancji i na bazie tego sygnału dobierana jest mapa zapłonu.
W ECU są 3 grupy zapłonowe X, Y Z
X - najsłabsza mapa zapłonu jest włączana w momencie gdy sygnał z GPS do ECU jest o rezystancji 1 i 2 biegu
Y - mapa średnia jest dobierana do 3 i 4 biegu
Z - mapa najmocniejsza która jest wybierana gdy sygnał jest o rezystancji biegu 5 i 6
Tak więc pomiędzy biegiem 5 i 6 nie ma żadnej różnicy jeśli chodzi o samą mapę zapłonu. Mapy generalnie różnią się najbardziej wartościami początkowymi, w górnym zakresie obrotów różnica nie jest już tak duzo a można by powiedzieć że nie ma jej wcale.
..."
GPS - to gear positioning sensor (przypis redakcji hehe)
"...
X-TRE zbiera sygnał z GPS i przesyła go do wyświetlacza niezmieniony. Ten sam sygnał z GPS jest odcinany a do silnika jest wysłany sygnał (o odpowiedniej rezystancji). Każdy z biegów posiada układ o odpowiedniej rezystancji i na bazie tego sygnału dobierana jest mapa zapłonu.
W ECU są 3 grupy zapłonowe X, Y Z
X - najsłabsza mapa zapłonu jest włączana w momencie gdy sygnał z GPS do ECU jest o rezystancji 1 i 2 biegu
Y - mapa średnia jest dobierana do 3 i 4 biegu
Z - mapa najmocniejsza która jest wybierana gdy sygnał jest o rezystancji biegu 5 i 6
Tak więc pomiędzy biegiem 5 i 6 nie ma żadnej różnicy jeśli chodzi o samą mapę zapłonu. Mapy generalnie różnią się najbardziej wartościami początkowymi, w górnym zakresie obrotów różnica nie jest już tak duzo a można by powiedzieć że nie ma jej wcale.
..."
GPS - to gear positioning sensor (przypis redakcji hehe)
-
- BS Brother
- Województwo: pomorskie
- Otrzymane Polubienia: 2
A to ciekawe . Jako że GPS przesyła sygnał do ECU a dopiero on podaje na wyświetlacz zresztą transmisją szeregową w której lecą jeszcze inne info . Tak jest w większości modeli Suzuki .
Z tymi mapami to tak tez nie dokońca . Masz np. też mape na wciśniete sprzęgło . :!: ( zmora Emila - kiedyś w Poznaniu jak dobrze pamiętam , uciekło mu parę kucyków )
No ale jakoś to zrobili jak mówisz , bo tłumaczenie nie jest dobre .
Z tymi mapami to tak tez nie dokońca . Masz np. też mape na wciśniete sprzęgło . :!: ( zmora Emila - kiedyś w Poznaniu jak dobrze pamiętam , uciekło mu parę kucyków )
No ale jakoś to zrobili jak mówisz , bo tłumaczenie nie jest dobre .
Simson SR2,WSK,JUNAK,XS400(jeszcze nie wiedziałem że SUZI jest najlepsze),GSXR400 - wynalazek , małżeństwo , chwila nieuwagi żony - GSX1300R
No i jest wymarzony pierdopęd na tor !! ( w 2012 niestety zdrada )
A do wiosny na DR-Z 400SM lub E
No i jest wymarzony pierdopęd na tor !! ( w 2012 niestety zdrada )
A do wiosny na DR-Z 400SM lub E