Niska temperatura wydechu

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Super Sport, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: Emil

ODPOWIEDZ
Pit

Niska temperatura wydechu

Post autor: Pit »

Witam!

Zauwazylem ostatnio (przez przypadek) ze moj wydech tzn. komin i kawalek kolektora, ktory wystaje spod plastiku sa zadziwiajco chlodne. Nawet po ostrej, polgodzinnej jezdzie :) tlumik jest tylko cieply a wlasciwie to letni, kolektor jest tylko nieco cieplejszy (i robia sie zimne w ciagu kilku minut). Troche mnie to zaskoczylo (pozytywnie oczywiscie) bo w Inazumie to przez dobre 20min do tlumika dotknac sie nie mozna, nie wspominajac o kolektorach...

Czy ktos mnie oswieci czemu tak jest? Czy jest np. zasluga tytanu z ktorego jest tlumik? W sumie to jestem bardzo zadowolony, nigdy nie przypale buta, lydki czy sakw kiedy objucze mojego 'litra' przez podroza wokol Europy, jaka planuje w te wakacje. :D

Pozdrawiam,
Pit
figer
BS Brother
BS Brother
Województwo: mazowieckie

Post autor: figer »

Jezeli przelot - to normalne
ObrazekObrazek
Pit

Wiem ze tlumik nie ma homologacji na droge (grzmi 'prze-poteznie' :D, przy okazji pozdrawiam sasiadow :lol: ) wiec prawdopodobnie jest przelotowy. Dzieki Figer!
nita

Post autor: nita »

witaj!!
A kolektory wszystkie mają jednakową temp oczywiście mniej więcej, najlepiej sprawdzić przy rozgrzewaniu czy wszystkie się równie szybko nagrzewają.
Filet

Post autor: Filet »

Witam Pit,
jest tak jak pisze Figer.
U mnie jak tylko zalozylem "przelota" (alu) zauwazylem to samo...
Tlumik po jezdzie w terazniejszych temperaturach jest co najwyżej lekko cieply.
Pit

Nita,

Ja kolektorow nawet nie widze bo schowane sa pod plastikiem, widze tylko 20cm czarnej rury tuz przed kominem :wink: Tak czy inaczej wiem przynajmniej ze mam przelotowy :D Musze sie jeszcze dowiedziec dokladnie co to za cudo (MHP), bo ceny tej firmy sa dosyc wysokie tzn. zaczynaja sie od 350f a widzialem tez modele po 700-800f :shock: A z drugiej strony w sieci jakos o nich malo :? Podskocze do jakiegos serwisu to moze mnie oswieca...

Dzieki,
Pit
ODPOWIEDZ