INTRUDER VS800 2004 NAPRAWA POMPY WODY - olej pod pompą

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Chopper i Cruiser, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...
ricorro

INTRUDER VS800 2004 NAPRAWA POMPY WODY - olej pod pompą

Post autor: ricorro »

Witam, :D
nie owijając w bawełnę: :?

W moim VS800 na dziurce rewizji/kontroli działania pompy wody czy jak to nazwać inaczej pojawił się OLEJ (opisane objawy mogą w zupełności również dotyczyć płynu) nie woda jako czynnik chłodniczy lecz olej który po rozgrzaniu moto ścieka z tej konkretnej dziurki pod pompa wody w ilości kropla na 1-2 min. Zaznaczę że oleju nie ma w chłodnicy jest czysta i w oleju w bloku silnika nie ma brei olej jest czysty. więc mam nadzeję że nic nie pękło ale problem jest :?: :!: :idea:

Stąd moje pytanie. :|
-Co robić czy ktoś miał taki problem
-Jak to naprawić
-Ile to może kosztować co padło?.
Poprzedni właściciel chyba? tak jeździł i dolewał (przypuszczam). Obawiam się kosztów wiecie jak jest po zakupie z kasą krucho.... nie mniej coś z tym musze zrobić Prosze o pomoc
W załączniku miejsce wycieku czyli lewa strona od stopki na pompie wody okragła dziurka rewizyjna (na zdjęciu inny karter bloku silnika bez pompy wodnej - orientacyjnie)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 12 mar 2015, 00:38 przez ricorro, łącznie zmieniany 3 razy.
tofi

Re: VS800 GL 2004 OLEJ na dziurce pod pompą wody CO NAWALIŁO

Post autor: tofi »

Witam A zcy moto sie grzeje (WODA GOTUJE LTP. ???) .moim zdaniem musisz wyjąć pompe wody dokładnie wyczyścić miejsce tego przecieku i zobaczysz co tam w trawie piszczy , czy mikro pękniecia czy zimering od wałka napedzającego pompe :shock: .. ostatnio wymienialismy wadliwa pompe tylko ze nie wyciekał olej a płyn chłodzący .
marian07

Post autor: marian07 »

na pewno olej? zobacz czy słodkie - wiem ze nieprzyjemnie ale sprawdza się. nieraz płyn sprawia wrażenie że to olej.
ricorro

Tofi
Moto sie nie grzeje chodzi normalnie przynajmniej nie świeci mi kontrolka nie włacza się wentyl no i nic sie nie przegrzewa (wiem że ogólnikowa odpowiedz ale przejechałem około 50km z małymi przerwami chyba by sie coś działo :?
A Marian z tym olejem vs płyn to możesz miec rację musze to sprawdzić!!! dziwna konsystencja bardziej wskazuje na olej ale???.
Czy ktoś wie jak tam jest po rozebraniu to znaczy są simeringi 2 jeden po stronie płynu a drugi w bloku od kadłuba?
A Marian z ta słodkością to na język czy sa jakieś inne sposoby. Też mi tak jakoś ten olej nie pasuje?
tofi

Post autor: tofi »

Skoro tak jest to spróbuj posmakować na jezyk jak pisze marian i wydaje mi sie ze to nie olej . Bo gdyby tak było olej wyciekający z wewnątrz silnika przeciskając sie na zewnątrz przez komore pompy wodnej nacioł by się na wode , płyn chłodzący ...I efektem tego w chłodnicy, zbiorniku wyrównawczym była by BREJA . I jak wczesniej pisałem wraz ze wzrostem temperatury silnika , płynu chłodzącego był wyciek tą własnie kontrolną dziurką . Po wymianie wadliwej pompy moto smiga i wycieku brak.
ricorro

Sprawdzę to możecie mieć rację. Laikiem nie jestem olej na rękach miałem nie raz ale rzadkie to takie niby jest a kolor zbliżony do oleju. Uznałem że olej kolega też tak na szybko. Sam myślałem jakim cudem mógł sie tam dostać. Wiekszość rewizji jest "do wyciekającego czynnika chłodzacego"

Jutro dam znać jak tak bedzie to może kasiorka zamknie się na "mniejszych wartosciach"

Dam znać pozdrawiam idę zobaczyć ...

Po :beat: konsumpcji :angry_smile: coś to na olej nie wygląda bo nie ma zapachu oleju ale nie jest słodkie, ma jednak jego konsystencję może delikatnie rzadsze. Co ciekawe jak wziołem pod nos olej z spod wlewu to inaczej pachnie i tylko sie nie śmiejcie inny smak śmierdzący i lekko szczypiący na języku od oleju. Kur.... aż nie wierze żeby oba płyny były tak zbliżone. W sumie jak wsadziłem palec do chłodnicy zeby zobaczyć stan bo nie miałem latarki to płyn taki jest z lekka glicerynowy.
Jutro przepatrzę ale coś chyba macie rację. Głupie dywagacje nie pozbawione sensu bo nie mam schematu technicznego i nie umiem inaczej potwierdzić/wykluczyć wystąpienia oleju.
marian07

z tą "konsumpcją" to oczywiście ostrożnie trzeba jak to mówią - palcem dotknąć i posmakować, potem palec w chłodnicę i porównanie gotowe :D
Lechul
BS Brother
BS Brother
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Lechul »

Takie dosłowne "smakowanie" motocyklizmu :wink: :P
PLATOS VIOLETEROS CLASIKOS CLASIKEROS
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
Obrazek
ricorro

Panowie, przejrzałem wyciek, porównałem konsystencję, zapach i na 99% to jest jednak olej (być może po lekkim zmieszaniu z chłodzącym płynem tego nie moge wykluczyć ale raczej nie) ?. Dzwoniłem do serwisu SUZUKI a musze przyznac że w Rzeszowskim ASO są na prawdę bardzo uprzejmi dowiedziałem sie że może to być olej bo na tej pompie jest w sumie dwa małe uszczelniacze za groszowe sprawy jeden duży około 100zł i olejowy za jakieś ponad 20 zł. Dowiedziałem sie że może tam czasem wyciekać olej ?
marian07

http://www.alpha-sports.com/suzuki_parts.htm

pewnie korzystasz z tej stronki, ale jakby nie to polecam bo pomaga zawsze
ricorro

Marian tego właśnie szukałem... przy okazji znalazłem inne podobne wcześniej nie mogłem na te strony trafić. Jestem w trakcie tłumaczenia instrukcji odnośnie pompy wodnej WUJEK GOOGLE daje rade tłumaczy ładnie. A jak widzę temat w rozbiórce niezbyt skomplikowany. Czekam na ciepło i bedę naprawiał. Dam znać jak zrobię

PS Tofi i Koledzy :beer: za tłoki w naszych maszynach!!!
marian07

Jak będziesz uszczelniacze nabywał zerknij na wielkości - nie zawsze, ale nieraz można dostać to samo ale nie w serwisie za 1/5 ceny serwisowej czy też jeszcze mniej. No chyba że coś jest na tyle nietypowe że nie występuje nigdzie indziej - ale warto sprawdzić. :cheers:
ricorro

Wszystko czeka na zamówioną aparatur-kę i CZAS od pracy......

Po kilku dniach...
Jak widac zgodnie z tematem nawalił simering 10x21x5 (oryginał 21 zł -serwis) znajdujący sie za zespołem uszczelnienia bloku wodnego. i żeby go wymienić trzeba było roz...... działający i sprawny uszczelniacz mechaniczny wody (80zł - alledrogo) :? . Na razie czekam na części no bo uszczelniacza za 3-5 zł wkładał nie bedę. A przy okazji robiłem ustawienie luzu zaworów, czyszczenie gażników a synchronizacja niebawem jak to wszystko zrobie przedstawię szczegóły.

Pozdraiwam
ricorro

Po naprawie :D . Nawalił uszczelniacz olejowy który znajduje się za uszczelniaczem wodnym aparaturką którą zamówiłem i niestety oryginał w rozmiarze uszczelniacz dwuwargowy 10x21x5 jest tylko w SUZUKI ASO 21 zł ( na alledrogo tylko za 3-5 zł noneme :? których nie chciałem) Żeby go wymienić trzeba było roz...ć no wiecie wyciągnąć dobry uszczelniacz mechaniczny żeby dostać sie do uszkodzonego i po problemie. :banana1:
Porada jak wyciągacie pompę wody (po rozkręceniu dekla) w vs800 ustawicie wirnik na widok 3 śruby i je wykręcicie z bloku ale aby wyszła pompa wody należy przekręcić wałem i ukaże sie wam gwint w prześwicie wirnika pompy do którego należy wkręcić śrubę i w ten sposób pompa sie "Odklei" od karteru /bloku silnika bez zbędnych uderzeń kombinowania itp. śrubka znajduje sie na godzinie 6 u dołu wirnika pompy (widać to na karterze bloku u góry który zamieściłem 3 śruby i gwint na śrubę u dołu - pierwszy post).Aparaturke uszczelnienia bloku wodnego z sprężynką i uszczelnieniem ceramicznym po prostu należy wbić delikatnie okrągłym nasadowym pasującym do obwodu kluczem (przynajmniej mi tak poszło bez problemu). Cała procedura zabawnie prosta rozłożenie wyciągniętej pompy to ściągnięcie zawleczki przy łożysku. Jeszcze jedno o spuszczeniu wody wspominać nie muszę ale już o spuszczeniu oleju to trzeba pomyśleć i go spuścić bo niestety po wyciągnięciu pompy wylewa się samoczynnie. Śruba spustu wody jest na ramie motoru pod pompą koło wyprowadzenia króćca wody. Ilość płynu 1,5 litra.
Miłej zabawy... :beat:
Dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam Kolegów :bye:

Koszt:
uszczelniacz mechaniczny (aparaturka ceramiczna od strony wody) - 90 zł
uszczelniacz olejowy 10x21x5 - 21zł
wziołem jeszcze oring korpusu pompy rozmiar (29mmx2mm - pomiar własny żeby nie było dibeł tkwi w szczegółach) - oryginał 17zł!!!! :brawo: zamiennik chyba do 5zł
suma do 130 zł + robota
do tego kilka pizzów bronksów :beer: i przeźroczysty płyn zwiotczający :boje_sie: :shock: :lol: :party: :aniolek:

Do kolegów moderatorów zmieniłem tytuł bo lepiej odpowiada zagadnieniu -Pozdrawiam serdecznie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony ndz, 22 mar 2015, 23:50 przez ricorro, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ