Po naprawie
![smiling face with open mouth :D](./images/smilies/emojione/1f603.svg)
. Nawalił uszczelniacz olejowy który znajduje się za uszczelniaczem wodnym aparaturką którą zamówiłem i niestety oryginał w rozmiarze uszczelniacz dwuwargowy 10x21x5 jest tylko w SUZUKI ASO 21 zł ( na alledrogo tylko za 3-5 zł noneme :? których nie chciałem) Żeby go wymienić trzeba było roz...ć no wiecie wyciągnąć dobry uszczelniacz mechaniczny żeby dostać sie do uszkodzonego i po problemie. :banana1:
Porada jak wyciągacie pompę wody (po rozkręceniu dekla) w vs800 ustawicie wirnik na widok 3 śruby i je wykręcicie z bloku ale aby wyszła pompa wody należy przekręcić wałem i ukaże sie wam gwint w prześwicie wirnika pompy do którego należy wkręcić śrubę i w ten sposób pompa sie "Odklei" od karteru /bloku silnika bez zbędnych uderzeń kombinowania itp. śrubka znajduje sie na godzinie 6 u dołu wirnika pompy (widać to na karterze bloku u góry który zamieściłem 3 śruby i gwint na śrubę u dołu - pierwszy post).Aparaturke uszczelnienia bloku wodnego z sprężynką i uszczelnieniem ceramicznym po prostu należy wbić delikatnie okrągłym nasadowym pasującym do obwodu kluczem (przynajmniej mi tak poszło bez problemu). Cała procedura zabawnie prosta rozłożenie wyciągniętej pompy to ściągnięcie zawleczki przy łożysku. Jeszcze jedno o spuszczeniu wody wspominać nie muszę ale już o spuszczeniu oleju to trzeba pomyśleć i go spuścić bo niestety po wyciągnięciu pompy wylewa się samoczynnie. Śruba spustu wody jest na ramie motoru pod pompą koło wyprowadzenia króćca wody. Ilość płynu 1,5 litra.
Miłej zabawy... :beat:
Dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam Kolegów :bye:
Koszt:
uszczelniacz mechaniczny (aparaturka ceramiczna od strony wody) - 90 zł
uszczelniacz olejowy 10x21x5 - 21zł
wziołem jeszcze oring korpusu pompy rozmiar (29mmx2mm - pomiar własny żeby nie było dibeł tkwi w szczegółach) - oryginał 17zł!!!! :brawo: zamiennik chyba do 5zł
suma do 130 zł + robota
do tego kilka pizzów bronksów
![beer mug :beer:](./images/smilies/emojione/1f37a.svg)
i przeźroczysty płyn zwiotczający :boje_sie: :shock: :lol: :party: :aniolek:
Do kolegów moderatorów zmieniłem tytuł bo lepiej odpowiada zagadnieniu -Pozdrawiam serdecznie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.