Polerować wydech czy nie?

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

adamisku
Podpatrywacz
Województwo: śląskie

Polerować wydech czy nie?

Post autor: adamisku »

Wczoraj zaryzykowałem i spróbowałem usunąć przebarwienie na kolektorze wylotowym. Okazało się, że po kilku minutach polerowania pastą do usuwania rys wszelkie przebarwienia zniknęły. Przy okazji okazało się, że miejsce polerowania zmieniło barwę ze złotej na srebrną. I teraz mam dylemat czy kupić więcej pasty i polerować cały wydech od kolektorów do końca tłumika aby przywrócić Go do stanu "jak z fabryki", czy zostawić w "złotawym" kolorze i nie przejmować się tym zjawiskiem ?
p.s. moje pytanie nie wynika z powstałego srebrnego miejsca po polerce tylko z chęci przywrócenia do stanu poprzedniego. Myślę, że takie czasochłonne polerowanie może zakończyć się po pierwszej jeździe powrotem koloru wydechu do złotego - mimo, że nie jeżdżę agresywnie
J... jednoślad 350 --> H... jednoślad 650 NTV Deauville --> Suzuki Bandit 650 SA
wilof1
Podpatrywacz
Województwo: lubuskie

Re: Polerować wydech czy nie?

Post autor: wilof1 »

Masz jak najbardziej rację, po pierwszej jeździe kolektory ponownie zabarwią się na złoty kolor.
kali
The Real One
The Real One
Województwo: podlaskie
Kontakt:

Re: Polerować wydech czy nie?

Post autor: kali »

Nie prawda. Moje przetrwały cały sezon. Przed zimowym znowu przetarłem, tym razem wystarczyło zgrubne oczyszczenie. Złoty kolor na razie nie powrócił. Na pewno jest to też zależne i od warunków atmosferycznych i żaru, który kolektor dostaje w zależności sił prawej ;)
Wyczyszczone cieszą.
Złoto dobrze usuwa się np preparatem do czyszczenia felg co grosze kosztuje, O ile dobrze pamiętam, był osobny wątek.
pozdr
- pozdrawiam
kali

GSF 1200 (bandziorno)
tel. 509 524 282
gg: 6310520
ODPOWIEDZ