Witam;
Chciałbym zapytać czy ktoś próbował zaadaptować siodło z innego moto do Intruza?
Pytam, bo poszukuję w jakiś przyzwoitych pieniądzach siodła, które byłoby bardziej "przychylne pasażerce" niż oryginalna "podpaska" (moja żona, po przejażdżce trasą Przemyśl - Łagów Lubuski, miała dość wszystkiego, a w szczególności drogi powrotnej).
Rozglądałem się po aukcjach, i w przyzwoitych pieniądzach można nabyć siodło od HD Dyna (dużo szersze i wyższe w tylnej części niż oryginalne z VS1400), pytanie tylko czy jakimś nie zbyt skomplikowanym sposobem da się to zaadaptować do mojego moto.
Nie mam niestety nikogo znajomego, kto jeździ Dyną bądź Softailem z oryginalnym siodłem żeby przymierzyć - a kupowanie "na wszystko jedno" też jakoś za bardzo mi podchodzi;
Ps;
Kupno siodła typu "Mustang" bądź "Corbin" ze względów budżetowych niestety odpada
Za wszelkie sugestie będę wdzięczny;
Pozdrawiam;
VS 1400 - adaptacja siodła z innego moto
-
- BS Admin
- Województwo: śląskie
- Polubił posty: 5
- Otrzymane Polubienia: 25
- Kontakt:
Re: VS 1400 - adaptacja siodła z innego moto
A nie prościej udać się z oryginalną "podpaską" jak piszesz do dobrego tapicera robiącego kanapy do moto??
Odpadnie Ci problem z mocowaniami siodła do motocykla (podstawa zostanie oryginalna), a na górze zrobi Ci co będziesz chciał...
Zwiększy nieco szerokość (na oryginalną podstawę przymocuje coś szerszego), do tego wyprofiluje gąbki pod pośladki małżonki (są też jakieś wkładki żelowe, dużo przyjaźniejsze dla 4 liter ponoć)... Jak dla mnie to najlepsze rozwiązanie, dużo mniej kłopotliwe, mniej kombinacyjne i przypuszczalnie też sporo tańsze, niż kupowanie siodła "od czegoś" i dopasowywanie go pod moto...
Odpadnie Ci problem z mocowaniami siodła do motocykla (podstawa zostanie oryginalna), a na górze zrobi Ci co będziesz chciał...
Zwiększy nieco szerokość (na oryginalną podstawę przymocuje coś szerszego), do tego wyprofiluje gąbki pod pośladki małżonki (są też jakieś wkładki żelowe, dużo przyjaźniejsze dla 4 liter ponoć)... Jak dla mnie to najlepsze rozwiązanie, dużo mniej kłopotliwe, mniej kombinacyjne i przypuszczalnie też sporo tańsze, niż kupowanie siodła "od czegoś" i dopasowywanie go pod moto...
Marauder VZ800 - sprzedany
Intruder VS1400 - wspomnienie
Intruder M109R K7 - odjechał
XV1900 Raider - historia
Tiger Explorer 1200 - oswojony
KolejnyTiger 1200 XCa - nowe wcielenie
Tygrys po raz trzeci
tel. 665-392-191
XV1900 Raider - historia
Tygrys po raz trzeci
tel. 665-392-191
Rozważałem możliwość przerobienia swojego siodła, ale pozostaje jeden problem - jest za wąskie (trzeba by podstawę siodła przerabiać);
Chodziło mi o zaadaptowanie kanapy jak na zdjęciu (jest dużo szersze);
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- BS Admin
- Województwo: śląskie
- Polubił posty: 5
- Otrzymane Polubienia: 25
- Kontakt:
Dalej będę twierdził, że łatwiej podstawę poszerzyć, niż kombinować z adaptacją innego siodła... Bo przy adaptacji i tak będziesz musiał podstawę modyfikować... A pasować może jak świni siodło... Ale zrobisz jak uważasz...Pawełek pisze:Rozważałem możliwość przerobienia swojego siodła, ale pozostaje jeden problem - jest za wąskie (trzeba by podstawę siodła przerabiać);
Coś wiem na ten temat, do swojego VZR'a robiłem dwa siodła od zera (począwszy od blaszanego szablonu, poprzez zrobienie podstawy z maty szklanej i żywicy, mocowania a na profilu gąbki kończąc)... Tapicer jedynie do mojego profilu dopasował gąbki i obszył...
Ostateczna wersja wyszła tak:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Marauder VZ800 - sprzedany
XV1900 Raider - historia
Tygrys po raz trzeci
tel. 665-392-191
XV1900 Raider - historia
Tygrys po raz trzeci
tel. 665-392-191
Dobra jest - sprawa prawie ogarnięta;
Kupiłem siodło Corbin dedykowane do VS1400 za 120zł (połowa poszycia do zmiany - ale podstawa do roboty jak najbardziej dobra);
Pozycja jazdy troszkę inna niż w oryginale (tamto bardziej mi pasowało) - ale z drugiej strony nie muszę jeździć na nim na co dzień (właściwie tylko wtedy, gdy żona będzie chciała jechać ze mną gdzieś dalej...................a zmiana siodła trwa 10 minut)
Jak obszyję to wrzucę zdjęcia;
Pozdrawiam;
Kupiłem siodło Corbin dedykowane do VS1400 za 120zł (połowa poszycia do zmiany - ale podstawa do roboty jak najbardziej dobra);
Pozycja jazdy troszkę inna niż w oryginale (tamto bardziej mi pasowało) - ale z drugiej strony nie muszę jeździć na nim na co dzień (właściwie tylko wtedy, gdy żona będzie chciała jechać ze mną gdzieś dalej...................a zmiana siodła trwa 10 minut)
Jak obszyję to wrzucę zdjęcia;
Pozdrawiam;