Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Off Road, Quad, Skuter, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...
jak temacie w mojej Suzi jest zbyt niskie ładowanie akumulatora pomiędzy 5 V na na niskich obrotach do 9 V na wysokich (mierzyłem miernikiem tanim ale sprawdzonym)
nadmienię, że pali bez większych problemów - przy wciśnięciu hamulca (ręcznego lub nożnego) napięcie wzrasta o jakieś 3V (światła świecą mocniej)
może ktoś z braci ma schemat elektrycznych do tego modelu bo w necie nie mogę znaleźć ?
na tą chwilę obstawiam, że regulator napięcia jest walnięty - ale nie jestem tego pewien - może ktoś mi podpowie jak to sprawdzić ?
DR'kę ma od 2 tygodni więc czas doprowadzić ją do ładu
Zakładam oczywiście, że wszystkie połączenia klem do akumulatora, masy silnika oraz masa regulatora są wolne od śniedzi i zabrudzeń utrudniających połączenie.
1. Zmierzyć napięcie ładowania na klemach akumulatora.
Książkowe napięcie ładowania to 14.4 V DC (napięcie stałe)
Biorąc pod uwagę błąd miernika można przyjąć od 14-14.8V przy 3000 tyś obrotów na
na min.Pomiarów dokonujemy bez obciążenia czyli wyłączone światła itp. i z obciążeniem. Napięcie nieobciążone j/w a obciążone np. światłami około 13.8-14V
2. Jeśli napięcie jest prawidłowe należy zmienić akumulator.
3. Jeśli napięcie jest mniejsze lub większe należy odłączyć regulator napięcia od statora (uzwojenia) zmierzyć napięcia międzyfazowe i rezystancję między fazami a masą motocykla.
Z reguły są to trzy żółte przewody.
Pomiar rezystancji:
Ustawiamy miernik na omomierz (zakres do 200 omów lub tzw. piszczyk, pomiar diody) i jedna końcówka miernika do masy a drugą dotykamy do każdego z trzech przewodów. Rezystancja musi być nieskończenie wielka. Jakiekolwiek Upływności świadczą o przebiciu do masy czyli uszkodzeniu izolacji uzwojeń.
W niektórych przypadkach należy wykonać ten pomiar na zimno i na ciepło z racji problemów z ładowaniem na gorącym silniku.
Pomiar napięcia międzyfazowego zmiennego:
Ustawiamy miernik na zakres 200V AC(napięcie
(zmienne) i sprawdzamy każdą parę końcówkami miernika 1-2 2-3 3-1.
Prawidłowe napięcie pomiędzy każdą fazą powinno wynosić 60-90 V i być jednakowe między każdą fazą (oczywiście dokładne dane znajdują się w serwisówkach do danego modelu) przy 3000-5000 tyś. obrotów na min.
4.Prawidłowe napięcie międzyfazowe wskazuje na uszkodzenie regulatora napięcia.
5. Jeśli napięcia międzyfazowe będą odbiegać wartościami jesteśmy zmuszeni wymienić stator.
Można wykonać jeszcze pomiar napięć międzyfazowych z podpiętą zwykła żarówką 100W (dobry pomysł kolegi Wueska) do mierzonej pary co w jakimś stopniu pozwoli określić czy uzwojenia nie dostają przebicia pod obciążeniem. Ten pomiar oczywiście również na odpiętym regulatorze napięcia. Jak wyżej napiecia ze wszystkich par powinny mieć prawie identyczny wynik.