Wlacznik elektryczny na przednim gazniku vs1400

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Chopper i Cruiser, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...
ODPOWIEDZ
Lapplander
Podpatrywacz
Województwo: świat i okolice
Polubił posty: 1

Wlacznik elektryczny na przednim gazniku vs1400

Post autor: Lapplander »

Czy ktos z kolegow orientuje sie do czego sluzy ten elektryczny wlacznik 0/1 umocowany na przednim gazniku?
Aktywowany on jest przy pelnym otwarciu przepustnicy.
Nigdzie nie moge jego odszukac w serwisowkach i na schematach elektrycznych.
Wyglada jakby go w oryginale w ogole nie montowano.
Z drugiej strony instalacja elektryczna motocykla wydaje sie byc oryginalna.

Nie wiem czy nie jest to cos w rodzaju elektronicznie aktywowanej "odciny" bo silnik po osiagnieciu predkosci motocykla okolo 140 przestaje pracowac.
Podobnie, szybkie odkrecenie manetki gazu do oporu podczas przyspieszania powoduje przerwe w pracy silnika.

Moze ktos z Was ma jakas wiedze na temat tego wylacznika i funkcji ktora on aktywuje?
20250408_135531.jpg
20240604_180025.jpg
20240605_100406.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lapplander
Podpatrywacz

Re: Wlacznik elektryczny na przednim gazniku vs1400

Tutaj zaznaczylem czerwona linia droge przewodu, /razem z biala zlaczka/ od tego wylacznika do wiazki elektrycznej motocykla.
1.jpg
Emil
Moderator
Moderator
Województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa/okolice ("na wschód, tam gdzie cywilizacja")
Polubił posty: 8
Otrzymane Polubienia: 22

Post autor: Emil »

Ja się nie znam więc się wypowiem, ze zdjęć na googlu to wygląda jak Czujnik Podciśnienia Map, zobacz czy nie masz na kostce napisane "boost sensor" (w ogóle to przeszukaj internet po tych napisach na kostce to się dowiesz co to za czujnik najszybciej)

natomiast wg tej instrukcji
https://www.scribd.com/document/6510364 ... mer-Manual (to jest do Twojego modelu?)
to wygląda albo jak kabel przepustnicy albo jak synchronizacja między gaźnikami (w twoim modelu są 2?) - tam masz drive by wire czy linka? miej na uwadze, że obecność linki nie wyklucza drive-by-wire, np w gixie były 2 przepustnice w szeregu, jedna sterowana manualnie a 2ga z komputera - elektronika przycinała dodawanie gazu ale zamykanie zawsze było manualne jako zabezpieczenie przed blokadą w pozycji otwarta na maxa

edit: mało widać na tych zdjęciach ale na oko to jest prosty stycznik a nie jakiś zaawansowany czujnik
pozdrawiam,
Emil

. . gix 1.6 . . . Duża moc nie zwalnia od myślenia . . . było i się zmyło, jest pomarańczowo-czarny robal . . . było i się zmyło, ale "chyba widziałem kotecka" (Tygrys 1200)
Lapplander
Podpatrywacz

Czesc.
Dzieki za odpowiedz.
Widze, ze latwo nie bedzie bo z tego co ustalilem to faktycznie czesc motocykli VS1400 jest wyposazona w ten dziwny wylacznik i nikt na dobra sprawe nie wie do czego on sluzy.

Nie jest to czujnik podcisnienia bo ten w moim motocyklu znajduje sie kolo skrzynki bezpiecznikow i pompy paliwa.
Tutaj jest na tym zdjeciu.
Akurat w tym momencie nie podlaczylem jeszcze do niego przewodu, ktorym idzie to podcisnienie.
20240605_112517.jpg
A podcisnienie ten czujnik bierze z kolektora dolotowego przedniego cylindra.
20240605_110629.jpg
Ten boost sensor jest podlaczony zlaczem z trzema przewodami do modulu zaplonowego i na kazdym schemacie jest to widoczne od razu.

Problem w tym, ze na obu moich serwisowkach, druk 1987 oraz 1990 a takze na manualu Clymera, druk 2008 dla modeli 1987 - 2007 nigdzie na zadnym schemacie nie ma tego wylacznika.
Nie ma go takze zaznaczonego na zadnych schematach budowy gaznikow, po prostu w ogole go nie ma, tak jakby nigdy nie byl fabrycznie montowany.
Jest to prosty wylacznik typu wlaczony/wylaczony.
Tutaj zaznaczylem wyrazniej przebieg jego przewodu od samego wylacznika do wiazki glownej.
Akurat w tym momencie jego biala wtyczka jest rozlaczona ale to widac na zdjeciu.
20240605_110637.jpg
Jedyne co mi przychodzi do glowy to, ze jest to jakis montowany przez serwis iportera "uspokajacz kierujacego/ogranicznik palowania".
Jak przyjdzie wiosna to sprobuje jakos od spodu zgietym drutem wlaczyc go przy biegu jalowym i zobacze czy to zgasi silnik.
Na razie mam podejrzenia, ze to ten wylacznik przerywa mi prace silnika jak ostro dodaje gazu na maxa i jak rozpedzam motocykl w okolicach 140 km/h.
Innych pomyslow co takiego moze aktywowac ten prosty wylacznik nie mam.
sky02
Prawa Ręka Mechanika
Województwo: małopolskie
Otrzymane Polubienia: 8

Post autor: sky02 »

Wyciąć i zapomnieć. W żadnym VS którego robiłem tego nie było ale to będzie jakiś kastrator na któryś z rynków. Albo dla celów podatkowych albo uprawnień. Jak mi powiesz gdzie idzie wiązka od tego to ci powiem co rozrobi dokładnie ale na 99% odcina iskrę
Boulevard C50 '06 [W nowym domu]
Intruder VS1400 '93
Boulevard S83 '07
"Ze skuterami jest jak z grubymi babami. Nie jeździ się na tym tak źle ale jakoś tak wstyd przed kolegami..."
Lapplander
Podpatrywacz

Tez typuje , ze jest to odciecie zaplonu przy pelnym otwarciu przepustnicy.
W zeszlym sezonie wywalilem z niego akcesoryjny alarm, ktory importer w nim zamontowal na zyczenie pierwszego wlasciciela.
Zalozyli ten alarm bardzo niechlujnie, poczulem ulge jak juz lezal wypruty na podlodze.
20250407_095047.jpg
20250407_095412.jpg
20250407_103608.jpg
Zamiast podocinac przewody tak aby pasowaly to po prostu pozwijali je w klebki i podkleili do ramy tasma samoklejaca, ktora z biegiem lat puscila klej i oblepila wszystko sliska mazia puszczajac oczywiscie zwisajace przewody luzem.
Alarm dzialal ale nie mialem do niego zaufania i zreszta go nie potrzebuje bo nie zostawiam motocykla na noc w miescie na parkingu.

Zasadniczo to byla jedyna przerobka w tym moto, poza tym alarmem wszystko bylo w takim stanie jak dostarczyla fabryka, OK, poza szyba i sakwami, ale to sie nie liczy.

Obrazek

Ja dodalem do instalacji dodatkowy przewod masowy laczacy rame ze sterownikiem.
Niestety zapomnialem calkiem o tym dziwnym wylaczniku.
Ale kiedy rozpedzilem moto pod 140 to silnik zaczal gasnac, lekkie odpuszczenie gazu i trzymanie sie ponizej tych 140 skutkowalo poprawna praca.
Podobnie proba zdecydowanego przyspieszenia powoduje gasniecie silnika, tzn nie tak, ze on gasnie calkiem.
Jak sie odpusci gaz na tyle zeby nie byl na max to wszystko wraca do normalnosci.

Posiedzialem w zeszlym sezonie nad tym motocyklem wiele godzin i wydaje mi sie, ze wszystko powinno dzialac jak nalezy.

Obrazek

Dlatego tez uwazam, ze ten wylacznik to jest jakis wszczepiony poza seryjnie mod wymuszajacy na kierujacym spokojna jazde ponizej maksymalnego otwarcia przepustnicy.
Przed sezonem skontroluje synchronizacje, jak bedzie OK, to na razie tam nie bede zagladal ale jak sie troche rozjechala to wtedy zdejme bak i wypruje ten wylacznik z instalacji.

Na razie u mnie jeszcze zima ale mentalnie juz sie szykuje do sezonu i dlatego przypomnialem sobie o tym dziwnym wylaczniku.

Obrazek

P.S. Nie mozna dodac wiecej jak 3 zdjec w zalacznikach.
Prosba do administracji aby dopuscila wiecej zdjec mozliwych do zalaczenia w 1 poscie.
sky02
Prawa Ręka Mechanika
Województwo: małopolskie
Otrzymane Polubienia: 8

Post autor: sky02 »

Jak dodałeś masę na moduł to rozwiązałeś połowę problemów z elektryką w tym moto. Dobre synchro i wystrojenie składu mieszanki i chodzi jak zły. Synchro sprawdź po opuszczeniu baku i dociągnięciu jego śrub. Jak linki są źle ułożone to potrafi się rozjechać na obrotach po dociśnięciu bakiem.
Boulevard C50 '06 [W nowym domu]
Intruder VS1400 '93
Boulevard S83 '07
"Ze skuterami jest jak z grubymi babami. Nie jeździ się na tym tak źle ale jakoś tak wstyd przed kolegami..."
ODPOWIEDZ