Intruder 1400 problem z gaźniki

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Chopper i Cruiser, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...
Lapplander
Podpatrywacz
Województwo: świat i okolice
Polubił posty: 2

Re: Intruder 1400 problem z gaźniki

Post autor: Lapplander »

A czy wydechy masz oryginalne i ich wszystkie polaczenia sa w pelni szczelne?
W moim podstrzeliwal sobie od czasu do czasu z pierwszego/tylnego cylindra przy odpuszczeniu gazu.
Okazalo sie, ze przyczyna byla nieszczelna uszczelka laczaca rure wydechowa z tlumikiem.

Do synchronizacji wykonaj sobie 2 wentylatory ze starych okapow kuchennych.
Po jednym na kazdy cylinder.
Chlodza tak efektywnie, ze mozna trzymac zapalony silnik wlasciwie bez zadnych ograniczen czasowych.
20250410_144948.jpg
20250410_145013.jpg
20250410_144113.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dawid
Podpatrywacz
Województwo: łódzkie

Post autor: Dawid »

Synchronizacja zrobiona na wolnych jak i na gazie i jest dobrze. A brakuje paliwa iglice podniosłem przedni gaźnik i tylny, teraz już dużo lepiej, zrobiłem jazdę próbną świece obie były jasne więc jeszcze podniosłem iglice (wyjąłem te plastiki nad nimi i dorobiłem inne) przedni gaźnik grubość tej plastikowej podkładki nad iglicą 2.7mm teraz ustawiłem na 1.7mm
Tylny gaźnik orginalna podkładam 2.7mm
A teraz 1mm
Iglice poszły do góry więc dostaje większą dawne paliwa w średnich obrotach
Po zrobieniu ponad 100km takiej spokojnej jazdy tak wyglądały świece
Teraz mam iglice na tylnym 5d35 i zastanawiam się czy ją zmienić czy jeszcze próbować podnosić bo jak widać jest za sucho

Jeszcze podniosłem iglice o 0.6mm i jest znacznie lepiej praktycznie przestał strzelać i świeca nabrała kolorów, chodź zastanawia mnie fakt składu mieszanki na tylnym cylindrze mam wykręcone niecałe 2.5 obrotu i na słuch ustawiałem jak przekręcam to zmieniaja się obroty a jak wkręcę do końca to przygasa więc działa regulacja, ale za to na przednim cylindrze brak reakcji na tą śrubę mogę ją wkręcić czy wykręcić i nic w pracy mu się nie zmienia 🤔 wszystkie kanały czyściłem środkiem do gazników i dodatkowo dymiarką sprawdzałem drożność o płynem wszystko drożne było, jedynie co zauważyłem że ma wolnych zaciąga paliwa z iglicy na tym przednim (pionowym gaźniku) poziom paliwa mam ustawiony książkowo
sky02
Prawa Ręka Mechanika
Województwo: małopolskie
Otrzymane Polubienia: 9

Post autor: sky02 »

Jakie masz filtry i wydechy? Bo jak fabryczne filtry piankowe i wydechy nie całkowicie puste rury to powinno być iglica z tyłu nie ruszona z przodu nie ruszona może jeden ząbek podniesiona i skład jałowych plus-minus przód 2,5 tył 2. Coś masz nie tak jak jest inaczej. Szczególnie że ci nie reaguje na kręcenie składem mieszanki z przodu. Zazwyczaj oznacza to za wysoki poziom paliwa i samoczynny wypływ wtedy nie gaśnie nawet jak zakręcisz całkiem. Miałem kilka takich przypadków za każdym razem wprawdzie na tylnym gaźniku.

Nie masz rozwierconych oczek w tłoczkach membrany albo pokombinowane ze sprężynami?
Boulevard C50 '06 [W nowym domu]
Intruder VS1400 '93
Boulevard S83 '07
"Ze skuterami jest jak z grubymi babami. Nie jeździ się na tym tak źle ale jakoś tak wstyd przed kolegami..."
Dawid
Podpatrywacz

Filtry powietrza orginal z wydechami ktoś coś kombinował bo widać, ale środek jest bo sprawdzałem kamerą. Te dziurki obok iglicy wyglądają na oryginał, a sprężyny nie mam pojęcia czy dłuższa powinna być z przodu a krótsza z tyłu ? Z tym poziomem długo walczyłem ale teraz mam wysokość pływaka od pokrywy na jakieś 9.5mm ale poziom paliwa utrzymuje się na wysokości 14-15 mm od kreski mikuni czyli trochę za mało ale jakbym nie podginał pływaka to wysokość paliwa mało się zmienia 🤔 a uzyskać 17mm nie możliwe nawet jak miałeś ustawiona wysokość pływaka od łączenia zamiast 9mm ustawiłem na 14mm i wysokość paliwa była 14.5mm
sky02
Prawa Ręka Mechanika
Województwo: małopolskie
Otrzymane Polubienia: 9

Post autor: sky02 »

Trochę tych intruzów zrobiłem i ma być z przodu wysokość pływaka 9.1mm odległość od kreski 17mm. I to się tak ustawia w zasadzie bez problemu. Jak masz od kreski 14mm to za dużo paliwa. Albo źle zamontowany pływak albo źle mierzysz coś.
Z tyłu ma być pływak 27,7mm a wysokość paliwa od uszczelki 9,5mm (to jest mniej więcej na wysokości łebka śruby która trzyma komorę pływaka. Tutaj często daje większą wysokość niż te 27,7 bo inaczej właśnie przelewa.

Wszystko zależy od tego czy pływaki są fabryczne i w jakim stanie.

Ze sprężynami nie pamiętam teraz a nie mam żadnego gaźnika wyciągniętego na warsztacie.
Boulevard C50 '06 [W nowym domu]
Intruder VS1400 '93
Boulevard S83 '07
"Ze skuterami jest jak z grubymi babami. Nie jeździ się na tym tak źle ale jakoś tak wstyd przed kolegami..."
Dawid
Podpatrywacz

Mam stare zdjęcie jak mierzyłem wysokość to wrzucę i jak możesz to zobacz czy dobrze, może ja źle mierzyłem ale starałem się ustawić kąt taki sam jak w motocyklu zamontowany gaźnik i nie mogłem ustawić tych 17mm najwięcej wyszło niecałe 15mm więc poziom za wysoki nawet zaworki iglicowe z obudową zmieniałem i dalej bez efektów, a jak ustawiłem 9.3mm wysokość pływaka mierzona suwmiarką to poziom paliwa mam 13-14mm pod kreską mikuni, za to tylny gaźnik bez problemu ustawiony

Ja sprawdzałem tak, że paliwo wlewałem lejkiem przez wężyk i jak stanęło to jeszcze delikatnie dmuchłem ustami
ODPOWIEDZ