jak odkrecic filtr oleju w GSX600F ?

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

qTcH

Post autor: qTcH »

ja na zime szykuje motor tak, ze na poczatku sezony wpadam do garazu, odpalam i w trase, tak mnie ktos kiedys nauczyl, sproboje to ruszyc w weekend i dam znac, dzieki! aha i jakie oleje lejecie do baditow/gsxf-ow ? ja lalem castrol gtx ale moze jest cos lepszego ~130zl ?
Loser

Post autor: Loser »

Motul 5100 Ester - wychodzi taniej - 100/4 L -> Allegro.
Wiekszosc topowych aut rajdowych w Polsce jezdzi na Motulu (nawet te z reklamami innych firm olejowych - nie pytajcie skad wiem :twisted: ), wiec to dobra rekomendacja.
cziton
BS Brother
BS Brother
Województwo: -

Post autor: cziton »

Ja lalem castrol gps i tez bylo milo :)
Kiedy siędzę na maszynie totalny czuję luz
Włączam silnik, daję kopa, za mną tylko kurz.
tel. 608416704 Spik,GG 2677557
GSX 600F - sprzedana
SV 1000S K3/K4 - sprzedana
qTcH

Post autor: qTcH »

dobra udalo sie, opisze z grubsza jak zrobilem, moze sie komus przyda:
1. nagrzalem silnik, poczekalem az sie troche ochlodzi i odkrecilem korek pod miska olejowa
2. jak juz sie wylal olej w bok filtra wbilem srubokret na ~1,5cm, nie wiecej bo mozna uszkodzic wylot oleju do filtra
3. za pomoca srubokreta poluzowalem filtr, dalej juz mozna go odkrecic reka
4. nowy filtr dokrecilem reka ile sie dalo
5. jak juz sie reka nie dalo do nalozylem maly arkusz papieru sciernego chropowata strona na filtr i dalej dokrecalem reka, nie za mocno, zeby nie uszkodzic
6. wlalem nowy olej castrol gtx i gotowe :P
pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi.
Mateusz78

Post autor: Mateusz78 »

Ja mam inny patent na odkrecanie filtra. Rekawica z cienkiej skory albo zwykla gumowa. Zapewnia dobry chwyt. I jesli filtr byl prawidlowo dokrecony to nie ma bata zeby nie puscil.

A co do wymiany oleju przed zima... Mozna, ale tylko pod warunkiem, ze wymieniamy na nowy sezon drugi raz. Mam kolo siebie opakowanie po oleju silnikowym LOTOS (coprawda to samochodowy, ale tez olej) i pisza, ze po otwarciu butli olej zachowuje wlasciwosci przez pol roku. Jesli wlejemy olej do silnika i on tam sobie postoi pol roku przez zime, to nadaje sie tylko na smietnik.

Co do benzyny w oleju. Zawsze sie troche dostanie. Szczegolnie jak silnik z jakiegos powodu nie chce zapalic, zaleje sie. Benzyna w oleju gwarantowana. Czesc zanieczyszczen w oleju pochodzi wlasnie z zanieczyszczen benzyny.

W przypadku kiedy zalejemy swiece benzyna, bo moto nie odpala, a my krecimy, to zupelnie oczywiste jest ze benzyna pomiedzy pierscionkami trafi do oleju. Kwestia tego jak duzo, zalezy od luzu na pierscionkach i od czasu poswieconego na krecenie nieodopalajacego moto.
Piotrusgsx

Post autor: Piotrusgsx »

Mateusz78 pisze:
A co do wymiany oleju przed zima... Mozna, ale tylko pod warunkiem, ze wymieniamy na nowy sezon drugi raz. Mam kolo siebie opakowanie po oleju silnikowym LOTOS (coprawda to samochodowy, ale tez olej) i pisza, ze po otwarciu butli olej zachowuje wlasciwosci przez pol roku. Jesli wlejemy olej do silnika i on tam sobie postoi pol roku przez zime, to nadaje sie tylko na smietnik.
Bez przesady - skoro olej po pół roku nadaje sie na śmietnik to producent zaleciłby wymianę co pół roku a nie co rok :wink:

Do swojego moto wlewam olej Liqui Moly 4T 10W-40 - wcześniej jeździłem na Motulu ale jak to mówią w reklamach "nie widać róznicy to po co przepłacać" :wink:
Lechul
BS Brother
BS Brother
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Lechul »

qTcH pisze:3. za pomoca srubokreta poluzowalem filtr, dalej juz mozna go odkrecic reka
4. nowy filtr dokrecilem reka ile sie dalo
Pomiędzy powinno być: "nasmarowałem olejem uszczelkę nowego filtra".
Bardzo ważne. Zreszta Loser juz o tym wspominał.
Pozdrawiam.
PLATOS VIOLETEROS CLASIKOS CLASIKEROS
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
Obrazek
ODPOWIEDZ