jak postawić motor na centralną podstawkę ?
Moderator: bohas
lewa reka trzymasz kiere za lewa raczke. kierownica skrecona na max w lewo. prawa reka lapiesz moto pod siedzeniem pasazera za uchwyt/rame/cokolwiek tam jest solidnego. prawa noga stajesz CALYM ciezarem na nozke (jest specjalnie wyprofilowana) i jednoczesnie podnosisz TYL motocykla prawa reka do gory. Motocykl sam wskakuje. Wazne, zeby motocykl byl lekko przechylony w Twoja strone, bo mozna zaliczyc glebe parkingowa, jesli ktos jest nikczemnego wzrostu. 
A jak komus jest ciezko, to warto wyjezdzic wczesniej bak albo spuscic paliwo - zawsze to pare kilo mniej. :mrgreen:
A jak komus jest ciezko, to warto wyjezdzic wczesniej bak albo spuscic paliwo - zawsze to pare kilo mniej. :mrgreen:
-
- BS Brother
- Województwo: śląskie
U mnie jest o tyle dobrze, że mogę złapać za stelaż na boczny kufer i jakoś da się te 240 kilo wrzucić na centralkę. Po pierwszej próbie szarpania przez jakiś tydzień leczyłam nadwyrężone mięśnie barku, ale już się udaje bez problemu, to bardziej kwestia techniki niż siły. Dotykam stopką ziemi, próbuję Suze lekko rozhuśtać, wskakuję na stopkę i dobrze jest 
piździki -> skuterek 50 -> skuterek 125 -> Suzuki VX800 '92 -> Suzuki SV 650 N '00 - > I na razie wystarczy:) kom. 517-818-033

Mateusz78, kilka uwag.Mateusz78 pisze:lewa reka trzymasz kiere za lewa raczke. kierownica skrecona na max w lewo. prawa reka lapiesz moto pod siedzeniem pasazera za uchwyt/rame/cokolwiek tam jest solidnego. prawa noga stajesz CALYM ciezarem na nozke (jest specjalnie wyprofilowana) i jednoczesnie podnosisz TYL motocykla prawa reka do gory. Motocykl sam wskakuje. Wazne, zeby motocykl byl lekko przechylony w Twoja strone, bo mozna zaliczyc glebe parkingowa, jesli ktos jest nikczemnego wzrostu.
1. Na pewno NIE SKRĘCAĆ kierownicy. Przy braku wprawy może to spowodować, że moto będzie stawało tylko na lewej nóżce podstawki centralnej. Jak wskoczy, to może się gibnąć na prawy bok i parkingówka zaliczona
2. Na ramię podstawki należy stawać LEWĄ nogą. W razie utraty równowagi możesz się podeprzeć prawą. Odwrotnie jesteś uziemiony i moto zalicza paciaka.
3. Faktycznie, motocykl należy ciągnąć w górę a nie do tyłu (jak niektórzy radzą), gdyż w ten sposób znacząco zwiększa się siłę działającą na podstawkę, co ułatwia "wskoczenie" motocykla na swoje miejsce.
4. Motocykl powinien stać prosto, równomiernie obciążając obie nóżki podstawki. Jak ramię podstawki jest dobrze wyprofilowane z odp. "wykorbieniem" to wystarczy samo naciśnięcie stopą a ręce tylko asekurują nie wykonując żadnej pracy.
hikor
-
- BS Brother
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Też mi sie wydaje, że Shoti już dawno postawił moto i zimuja sobie w najlepsze (moto w garażu, Shoti w barze
)
A tutaj dalej tyrady trwają ?? I coś jakby chaos sie wkrada
A tutaj dalej tyrady trwają ?? I coś jakby chaos sie wkrada
hikor pisze:Oczywiście cały ciężar ciała na "pedał" centralki (prawa noga). Nie ma bata. Musi sam wskoczyć.
Prawa czy lewa ?? Czy to zależy od typu sprzeta :roll: ??hikor pisze:Na ramię podstawki należy stawać LEWĄ nogą. W razie utraty równowagi możesz się podeprzeć prawą. Odwrotnie jesteś uziemiony i moto zalicza paciaka.
PLATOS VIOLETEROS CLASIKOS CLASIKEROS
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254

RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254

Korzystniejszy rozklad sil jest jesli przenosisz ciezar ta sama noga, co reka podnosisz ciezar. A wiec dla mnie to prawa zdecydowanie. Jesli mam cos podniesc prawa reka, to naturalne jest zaparcie sie prawa noga na podnozku. A co do kierownicy. Jesli ja zablokuje w maxymalnym lewym polozeniu, to sie nie giba i mam stabilniejszy chwyt. Ale kazdy moze miec wlasne wariacje stawiania motocykla. Moj imryczek wazy sporo. Jesli ktos ma lekki sprzet, to sam mu wskakuje na centralke.