Wibracje przy 4-5 tys. obrotów

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Chopper i Cruiser, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...
ODPOWIEDZ
Tapir

Wibracje przy 4-5 tys. obrotów

Post autor: Tapir »

Nie wiem co jest grane. Sprzęt chodził zupełnie bezwibracyjnie przez 3 tys. kilometrów odkąd go zakupiłem.

Sprawa wygląda tak- w przedziale od 4 do 5 tys. obrotów czuć i słychać wibracje o wysokiej częstotliwości i tu najciekawsze- na zimnym silniku zupełny spokój i cisza! :shock: Jest to szczególnie wkurzające na mocno rozgrzanym silniku i hamowaniu silnikiem w tym przedziale obrotów- do wyczuwalnym wibracji dochodzi bzyczenie wszystkich elementów motocykla. Nie jest to raczej nic poważnego, bo przez te 2 tygodnie zrobiłem na tym wibratorze 1,5 tys. kilometrów i nic się nie stało. Na rozgrzanym silniku co prawda trochę słychać zawory, ale gdyby to one były sprawcą zamieszania to przecież maszyna wibrowała by cały czas!

Sprawdziłem wszystkie mocowania silnika- są ok! Mam tylko jedną hipotezę- mianowicie w tłumikach mam już przepalone jakieś blaszki- przy odpaleniu silnika na zimno chwilę tłucze się coś (obija) w tych tłumikach jak cholera, potem po rozgrzaniu jest spokój, ale czasami kwiknie coś w tłumikach przy drganiach o niskiej częstotliwości - np. odkręcenie gazu przy 2000 obr. na V lub VI biegu. W każdym razie kumpel sądzi, że wydech po rozgrzaniu się w środku delikatnie rozszerza i przepalone elementy w tłumiku stają się luźniejsze, a przez to kwiczą w jakimś przedziale obrotów.

EDIT: 16tego kwietnia daję na ustawianie zaworów (zrobiłbym samemu, ale nie chce mi się chłodnicy zdejmować), zobaczymy czy to kwestia zaworów 8)
Kawa
BS Brother
BS Brother
Województwo: -

Post autor: Kawa »

Uważam że może to być problem z synchronizacja gaźników . Na ssaniu ma dodatkową dawkę paliwa, a po rozgrzaniu mogą cylindry nierównomiernie pracować i to powoduje drgania.
Co do wydechów to taką przypadłość również mają Maraudery i to się leczy spawaniem wewnętrznej rury do tej osłaniającej. Na forum temat był poruszony.

Pozdrawiam
VZ800-INTRUDER
Tapir

Na ssaniu nigdy nie jeżdżę- po prostu chodzi dobrze na równo pracującym bez ssania, ale jeszcze zimnym silniku.
Z tą rurą to chyba najbardziej prawdopodobna, tym bardziej, że mój sprzęt mimo mocy i świeżego wyglądu to oldtimer prawie :twisted:

EDIT: Gaźniki są w porządku- motocykl przyspiesza z każdych obrotów na każdym biegu bez żadnego zakaszlnięcia.
bogdi64
BS Brother
BS Brother
Województwo: dolnośląskie
Otrzymane Polubienia: 2

Post autor: bogdi64 »

koledzy z forum rzucili urok na obce MOTO w rękach swego człeka, w dzikusie drgania to normalka była, nawet mówiono, że są pozytywne :wink: - ale PAMIĘTAJ, my wierzymy, że czas twojego nawrucenia jest co raz bliższy :P
http://picasaweb.google.pl/Bogdi64
--------------------------------------
dwa garnki V - na dwóch kołach :)
A1 RH-
tel. 0603 765 563
marian07

Post autor: marian07 »

Jak mawiał poeta:
Savage nie jest wszystkim-
-ale wszystko bez Savage jest niczym....
Tapir

Szczerze mówiąc to czas nawrócenia zbliża się nieubłaganie!

Jednak czas i jakość nawrócenia zależy od funduszy- moja dobra wola i chęć na razie nie wystarczy :roll: Ten sezon na pewno pobulgoczę i poryczę V-czwórką, a na kolejną zimę BYĆ MOŻE albo VL1500 albo VS1400- w każdym razie cuś powyżej litra, co by masę, moc i moment poczuć! :twisted:
witeksuzuki

Post autor: witeksuzuki »

oo tak vl 1500 to jest TO;) Moja Maruda po kilku mcach w Warsztatach wreszcie jezdzi;D -- no ale ja juz zbueram srodki na 1500 ;))
mir
BS Brother
BS Brother
Województwo: wielkopolskie
Kontakt:

Re: Wibracje przy 4-5 tys. obrotów

Post autor: mir »

Silnik skręcany jest do ramy na sztywno i drga bo musi, a przy podanym przedziale obrotów następuje nałożenie sie amplitudy drgań co jest efektem udczuwalnej wibracji. Pozdro.
606-451-421 Play
Milano-buty.pl - markowe buty
https://allegro.pl/listing?string=znami ... i-1-1-0425

CZ175, vz 800/98, xv1900/07, GSX1300R/08, ?....
A1+
ODPOWIEDZ