Ile powinna palic GSX 600F??
Moderator: bohas
Ile powinna palic GSX 600F??
Bo wczoraj zalałem połbaku tak wskazywal paliwomierz i przejechalem 70Km jazda do 120KM/h przez chwile 180... i juz rezerwa hmmm ?
oj alucard, alucard...
zatankuj do pelna ( tak jak ci radzil daab), zrób 100km, następnie zatankuj znowu do pelna. To co ci się zmieścilo - tyle pali na 100 km!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeżeli zrobisz więcej kilometrów, to jest na to wzór:
ilość litrów, które ci wejdzie podziel przez liczbę kilometrów przejechanych, następnie wynik pomnóż przez 100, daje ci to wynik spalania na 100 km.
pozdro,
jaca
zatankuj do pelna ( tak jak ci radzil daab), zrób 100km, następnie zatankuj znowu do pelna. To co ci się zmieścilo - tyle pali na 100 km!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeżeli zrobisz więcej kilometrów, to jest na to wzór:
ilość litrów, które ci wejdzie podziel przez liczbę kilometrów przejechanych, następnie wynik pomnóż przez 100, daje ci to wynik spalania na 100 km.
pozdro,
jaca
jeszcze jedna sprawa...
tudno powiedzieć, jakie spalanie jest odpowiednie, niewiedząc jaki jest twój styl jazdy.....
bywaly przypadki, że mój bandzior palil ok. 6 litrów w trasie, a czasami jak się troszku palowalo (czytaj- 200 i lepiej km/h), to potrafil zeżreć 10 i lepiej.
Myślę, że spalanie w granicach 6-8 l/100km jest w normie.
pozdro,
jaca
tudno powiedzieć, jakie spalanie jest odpowiednie, niewiedząc jaki jest twój styl jazdy.....
bywaly przypadki, że mój bandzior palil ok. 6 litrów w trasie, a czasami jak się troszku palowalo (czytaj- 200 i lepiej km/h), to potrafil zeżreć 10 i lepiej.
Myślę, że spalanie w granicach 6-8 l/100km jest w normie.
pozdro,
jaca
-
- Moderator
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Polubił posty: 17
- Otrzymane Polubienia: 24
Witam
Myślę, że nie ma się co bawić w takie przeliczanie. Jak lecisz w traske to baczek powinien styknać na około 300 km plus minus parę kilometrów natomiast po mieście albo jak chcesz poużywać to już inna historia i zależy jak wkręcasz. Odnośnie wskazań wskaźnika paliwa to jest to wskazanie mało precyzyjne i mające na celu zwiększyć twoje zainteresowanie dystrybutorem na tyle wcześnie, aby do niego dojechać.
Pozdrawiam :angry_smile:
Myślę, że nie ma się co bawić w takie przeliczanie. Jak lecisz w traske to baczek powinien styknać na około 300 km plus minus parę kilometrów natomiast po mieście albo jak chcesz poużywać to już inna historia i zależy jak wkręcasz. Odnośnie wskazań wskaźnika paliwa to jest to wskazanie mało precyzyjne i mające na celu zwiększyć twoje zainteresowanie dystrybutorem na tyle wcześnie, aby do niego dojechać.
Pozdrawiam :angry_smile:
Po całej gamie szybkich Suzuki przyszedł czas na moto dla starszego pana 🥸
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
512 272 500
-
- Moderator
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Polubił posty: 17
- Otrzymane Polubienia: 24
Witam ponownie!
Kolega nie napisał ile, tylko za ile wlewa natomiast nie wydaje mi się dziwne, że maszyna o wiekszej poj. , mocy i przeznaczona do ekstremalnej jazdy pali znacznie więcej, a co za tym idzie sięga głębiej do kieszeni !! A może mu się licznik śpieszy, kto wie?? Gdyż wynik w granicach 4,5 litra na 100 km wydaje mi się nieco zaniżony. Chociaż z drugiej strony kupując wachę z lewej ręki( tzn po cenach konkurencyjnych) można zalać znacznie więcej :twisted:
Pozdro !!
Kolega nie napisał ile, tylko za ile wlewa natomiast nie wydaje mi się dziwne, że maszyna o wiekszej poj. , mocy i przeznaczona do ekstremalnej jazdy pali znacznie więcej, a co za tym idzie sięga głębiej do kieszeni !! A może mu się licznik śpieszy, kto wie?? Gdyż wynik w granicach 4,5 litra na 100 km wydaje mi się nieco zaniżony. Chociaż z drugiej strony kupując wachę z lewej ręki( tzn po cenach konkurencyjnych) można zalać znacznie więcej :twisted:
Pozdro !!
Po całej gamie szybkich Suzuki przyszedł czas na moto dla starszego pana 🥸
512 272 500
512 272 500
D O K Ł A D N I E ! ! !gruby pisze:powiem tylko ze jazda na niskich obrotach zuzywa wiecej paliwa niz na srednich ...
nie należy bać się wkręcać japonii na wyższe obroty! Wcale to spalania nie ograniczy, a osoba tak oszczędzająca może być niemiło zaskoczona w stacji paliw.
Co do mojego spalania dodam tylko, że zwykle jeżdżę w długie trasy, niskie biegi mam jedynie przy ruszaniu a potem już tylko szóstka...
Nieczęsto trafiają mi się jazdy krótsze niż 30 km.
Ogólnie mój gixpali tyle co mu wleje a w ogóle to przy 180 to się musi nawciągać ja terz robie do 100 km z pełnego baku i już rezerwa cisne na stacje i wchodzi mi 10 l zupki -jeśli cisne ostro
a tak sensownie to nie próbuje oszczędzać bo nie ma frajdy i te dwie paczki lekko osiągam -dobra traska!!!!!!
TRASA LUBIN-POLKOWICE co dzień do pracy a oszczędzać to do 120
tylko że ja mam tyle i jeszcze nie włączyłem trójki che che !!!
w dłuższe trasy jak się ciągne z kolesiami to wyniki mam imponujące 5-5,5 l
rada nie martw się jest standardowo !!! :lol:
a tak sensownie to nie próbuje oszczędzać bo nie ma frajdy i te dwie paczki lekko osiągam -dobra traska!!!!!!
TRASA LUBIN-POLKOWICE co dzień do pracy a oszczędzać to do 120
tylko że ja mam tyle i jeszcze nie włączyłem trójki che che !!!
w dłuższe trasy jak się ciągne z kolesiami to wyniki mam imponujące 5-5,5 l
rada nie martw się jest standardowo !!! :lol: