vs600 cieknie olej na łączeniu silnik->wał

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Chopper i Cruiser, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...
ODPOWIEDZ
Dayan

vs600 cieknie olej na łączeniu silnik->wał

Post autor: Dayan »

Tak jak w temacie. Ostatnio zauwazylem maly slad na wydechu. Zdjalem 2 zaciski z tej oslony, przeczyscilem szmatka i skrecilem na nowo. Niestety cos nie bardzo bo zaczelo bardziej kapac wiec zmienilem troche pozycje tych zaciskow i pomoglo. Ale jak przejade palcem po spodzie to jest slad oleju :/ Dodam ze cieknie od strony walu a nie silnika. Da sie cos z tym zrobic? Bo aby to wyjac to chyba trzeba caly tyl rozbierac...

Obrazek
kendi

Re: vs600 cieknie olej na łączeniu silnik->wał

Post autor: kendi »

ja w fałiksie mam podobnie.
też próbowałem to usunąc ale nie dało rady.
jak ktos sie z czym takim spotkał to też chetnie skorzytam z rady:)
epik
Głaszczący Kanapę
Województwo: kujawsko-pomorskie

Re: vs600 cieknie olej na łączeniu silnik->wał

Post autor: epik »

Witam

Wyciek wygląda jakby od strony rury wahacza, ale olej jest tylko w przekładniach, a rury wahacza powinny być w środku suche, więc cieknie raczej z przodu.
uszczelnienie.jpg
Na zdjęciu widać jak to wygląda w VX800, dostęp uzyskuje się po zdjęciu wahacza z kardanem. Akurat mam zdjęty do wymiany łożysk.

Rysunek http://alpha-sports.com/scrz/1991%20VX8 ... m?clicks=4 przedstawia detale, trzeba odkręcić element 4 (nazwę go pierścieniem) i wymienić uszczelniacz 7 - 38x54x8,5mm. Wg serwisówki moment dokręcenia pierścienia wynosi ok 90Nm, więc dość mocno i potrzebny będzie specjalny klucz 12kątny wewnętrzny - tu widzę 3 rozwiązania:
-pożyczyć z serwisu
-wyszlifować 12 nacięć w rurze ok 50mm
-spróbować włożyć w to nakrętkę 6kątną (cos koło 43mm) o ile występują takie w przyrodzie.

Wydaje mi się, że odkręcenie pierścienia wystarczy do wymiany simmeringa i nie trzeba będzie rozbierać całej przekładni.

powodzenia w ewentualnych pracach
epik
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ