Dzikus - jak bezpiecznie sakwy zapodać

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Chopper i Cruiser, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...
ODPOWIEDZ
marian07

Dzikus - jak bezpiecznie sakwy zapodać

Post autor: marian07 »

Akurat pod siedzeniem, gdzie przeważnie mamy przełożyć pas od sakwy jest regulator napięcia. Okrywanie skórą radiatora będzie na pewno skutkowało jego przegrzaniem – patrz zakup nowego. Propozycja Mariana:
-z drutu sprężynowego (użyłem Ø 3) wyginamy kształcik jak na rysunku,
-zakupujemy 2 szt śrubek M6 o długości równej sumie długości śruby fabrycznej mocującej regulator + grubość użytego drutu
-zakładamy drut, przeciągamy pasy nośne jak na fotkach, mocujemy ich końce jakoś tam do sakw
Regulator jest bezpieczny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
rysio

Re: Dzikus - jak bezpiecznie sakwy zapodać

Post autor: rysio »

O!!! Dzikus z Dęblina będzie miał sakwy.
Marian, pomysł ciekawy, ale jak sakwy obciążysz, to ten drut wytrzyma?
Ja bym mocował raczej do stelaży, bo są w Twoim moto bardzo solidne.
No i pasy nie wycierałyby lakieru na błotniku...
Sorry, że się czepiam, zamiast chwalić, ale to ma być konstruktywna krytyka.
Pozdrawiam,
osama
BS Brother
BS Brother
Województwo: śląskie
Otrzymane Polubienia: 15

Post autor: osama »

Ja sakwy ze względu na regulator i grubość skóry z których były zrobione woziłem na siedzeniu, jedynie pasażer miał małe niewygody, a tak pozatym wszystko było ok.

Co do samego regulatora, to jak się dobrze rozejżysz po tylnym błotniku, to znajdziesz na niego miejsce na końcu siedzenia kierowcy. Jest tam takie wcięcie (na tylne siedzenie co prawda), ale je zawsze można zdjąć, regulator przenieść i wtedy masz dużo miejsca na sakwy :peace:
\m/-_-\m/

Nie pisać do mnie PW na forum BS - dzwonić (za rzadko tu jestem)

Był LS 650 Savage '86 BYŁ VS 800 Intruder '92

Lepiej się spóźnić, niż nigdy nie dojechać....

501-749-941
http://www.smugi.pl
email z pytaniami o części: sklep@smugi.pl
email: areknosama2@op.pl
Zielony

Post autor: Zielony »

ja po prostu wyciąłem w pasie od sakw kwadrat wielkości regulatora i tym sposobem nie jest on przykryty skórą. Regulator jest takich wymiarów, że nie zepsuło to wytrzymałości na ciężar w sakwach. Rzemień łączący sakwy ze sobą jest dość gruby i mocny a do tego sakwy są przymocowane do stelaży co dodatkowo je podtrzymuje. Jeżdżę z tym już trzy sezony i sprawdza się w zupełności (a ładuję w sakwy co się da i ile się da naładować ... a piwa ciężkie :wink: ).
Pomysł z drutem też ciekawy. Jeśli oprócz drutu będzie sakwy trzymał też mocny rzemień (lub coś innego) + stelaż to myślę, że spokojnie wytrzyma ciężar.
marian07

Post autor: marian07 »

Spoko wytrzyma, to fi 3, ale sprężynowa stal - wygiąć ten kształt było niesamowicie trudno, szczególnie "oczka". Poza tym oczywiście mocowanie dolne do stelaża jest też - myślę że będzie OK.
ODPOWIEDZ