Skrzynia motocyklowa to skrzynia kłowa wiec podobna jak w samochodach rajdowych i w takich autach tez zmieniaja biegi bez sprzeglaLechul pisze:Ciekawa teoria Gixxer :roll:
Jeżeli skrzynia nie jest synchronizowana to powinno to pogorszyć warunki zmiany biegów wogóle a bez użycia sprzęgła szczególnie.
Chyba, że "maleństwa" o skośnych oczkach wymyśliły coś o czym nie śniło się nikomu Ale nigdy nie zaglądałem do skrzyni motocyklowej.
Po prostu uważam, że jedno kłóci się z drugim.
Biegi bez sprzegla - kto tak robi?:)
Moderator: Emil
Czy jestes pewien, ze to klowka? Do niedawna myslalem, ze w wiekszosci motorow jest skrzynia z synchronizacja (nie rozbieralem nigdy skrzynki, wiec wybacz watpliwosci). Nie mam watpliwosci jedynie do tego, ze to sekwencyjna skrzynka. Choc szczerze mowiac nie slyszalem jeszcze o sekwencji (mowa o prawdziwej skrzyni sekwencyjnej - o odpowiedniej budowie - a nie zautomatyzowanej, na ktora mowi sie sekwencyjna) z synchronizacja Bo jezeli jest klowa, to caly post nie ma sensu - przy umiejetnej zmianie biegow skrzynia klowa uzyskuje wieksze przebiegi przy zmianach biegow bez uzywania sprzegla (mowa o rajdach, ale tutaj bedzie podobnie)Gixxer pisze: Skrzynia motocyklowa to skrzynia kłowa wiec podobna jak w samochodach rajdowych i w takich autach tez zmieniaja biegi bez sprzegla
prawidłowa zmiana bez sprzęgła jest lepsza od nieprawidłowej ze sprzęgłem
zawsze używałem podczas jazdy sprzęgła, dopoki ktos powiedział mi, że zmieniam biegi jak w samochodzie... czyli
jade, wciskam sprzęgło z jednoczenym odjęciem gazu, po tym wbijam wyższy bieg i jade dalej...
a od fachowca dowiedziałem się że wbicie biegu powinno nasąpić z jednoczesnym wciśnięciem sprzęgła i delikatnym ujęciem gazu - tak, żeby operacja nie trwała dłużej niż sekunda.
dobra zmiana biegów ze sprzegłem to taka, w której nie usłyszymy dzwięku zmiany biegu ...
zawsze używałem podczas jazdy sprzęgła, dopoki ktos powiedział mi, że zmieniam biegi jak w samochodzie... czyli
jade, wciskam sprzęgło z jednoczenym odjęciem gazu, po tym wbijam wyższy bieg i jade dalej...
a od fachowca dowiedziałem się że wbicie biegu powinno nasąpić z jednoczesnym wciśnięciem sprzęgła i delikatnym ujęciem gazu - tak, żeby operacja nie trwała dłużej niż sekunda.
dobra zmiana biegów ze sprzegłem to taka, w której nie usłyszymy dzwięku zmiany biegu ...
jako rookie caly czas ucze sie wbijac biegi bez szelestu. powiem otwarcie ze wkurzam sie kiedy do 3 slysze walniecie. jak jade juz szybciej idzie niezle - bez stuku, ale przy przyspieszaniu od 1 do 3 jest dupowato. nie wiem jak z tym sobie poradzic. niektorzy tiwerdza, ze to normalka i ze po prostu nie slysze pukniecia przy wiekszych predkosciach.....
czy to prawda?
rookie
czy to prawda?
rookie
Temat rozwija sie dalej... Bedac u Tadeusza Myszkiera (kto interesuje sie wyscigami, wie kim jest ten kolo... - swietny kierowca i mechanik) zapytalem go o klowe skrzynie biegow.
Fragment rozmowy (mniej wiecej odwzorowany;) )
- Czy zmiana biegow bez sprzegla szkodzi klowej skrzyni?
- Nie, jezeli sie dobrze zmienia biegi
- A kiedy sie zmienia dobrze?
- Gdy nie zgrzyta
- A jak nie zgrzyta, to czy moze cos stac sie cos skrzyni?
- Na pewno sie jej nie zepsuje
Fragment rozmowy (mniej wiecej odwzorowany;) )
- Czy zmiana biegow bez sprzegla szkodzi klowej skrzyni?
- Nie, jezeli sie dobrze zmienia biegi
- A kiedy sie zmienia dobrze?
- Gdy nie zgrzyta
- A jak nie zgrzyta, to czy moze cos stac sie cos skrzyni?
- Na pewno sie jej nie zepsuje
-
- BS Brother
- Województwo: łódzkie
Ja też wrzucałam biegi nie używając sprzęgła, dopóki kolega mnie nie zbeształ, że szybciej załatwię skrzynię biegów. Są różne szkoły i właściwie nie wiadomo, z której ,,pobierać nauki" Ale po przemyśleniu sprawy uznałam, że w razie czego chyba lepiej wymienić sprzęgło niż całą skrzynię biegów.....
Chociaż nie ukrywam, że czasami zdarza mi się wrzucać biegi bez sprzęgła, głównie w terenie
Chociaż nie ukrywam, że czasami zdarza mi się wrzucać biegi bez sprzęgła, głównie w terenie
J... mustangówka 50, XF650 Freewind, K... ER-6F, GSX-R 1000, B... F700GS, GSR600, GSR750, B... R Nine T